След множеството изписани и изговорени позиции по темата ядрена енергетика през последните месеци, премиерът направи изненадващо до голяма степен признание - той и ГЕРБ били "за" да се подкрепи референдума, предложен от опозицията и насрочен от президента за 27 януари.

"Ние сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи", обясни по-детайлно позицията си Бойко Борисов.

Той изказа увереност, че от БСП всъщност не искат това обществено допитване. "Защото, за пореден път ще кажа, че ако Станишев е искал да строи "Белене", щял е да го направи. След като са подписали "Големия шлем", просто е щял да повика шефа на НЕК и да му разпореди да подпише. Фирмата е 100% държавна. Те не са го направили и сега с този референдум само вдигат пушилка", допълни министър-председателят.

ГЕРБ от своя страна одобрявали идеята за референдума, защото изначално подкрепяли развитието на атомната енергетика у нас. "Сто пъти го казах. Но нямаме пари. И руснаците прекрасно знаят, че искаме да вземем техния реактор, голяма част от който сме платили, и да го сложим като седми реактор в "Козлодуй". Това ще удължи живота на пети и шести реактори", казва още Борисов пред kmeta.bg - портал на българските общини.

Премиерът разясни още веднъж аспекта на финансовите трудности, които България би преживяла при евентуално реализиране на втора АЕЦ. "В "Козлодуй" има електропреносна система, има инженери, има работници, има инфраструктура, има всичко. Ако решим да правим "Белене", трябват ни 20 и кусур милиарда. Откъде ще ги вземем? В БСП си имат и финансисти, и юристи, и всичко им е ясно. Корнезов е прекрасен юрист и той знае, че така зададен въпросът с думичката "Белене", е противоконституционен. Но тяхната идея е съдът да го връща, да си играят и да си правят театър", смята Борисов.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи