Бойко Борисов и Сергей Станишев ще премерят рейтинга си в реални условия. Двамата партийни лидери са водачи на листите на ГЕРБ и БСП в 25-ти Многомандатен избирателен район в София.

Не по-малко интересна е битката за Пловдив град - където Бойко Борисов се среща с най-харесвания червен политик - актьорът Стефан Данаилов.

БСП е избрала да изпрати председателя си в двубой в Стара Загора. Там срещу Станишев се изправя бившият регионален министър Лиляна Павлова.

В Плевен очаквано ГЕРБ номинира за водач на листа председателят на 41-вия парламент Цецка Цачева. Вместо Румен Петков, който тази година слезе от изборната сцена, червените изправят Стефан Данаилов срещу Цачева.

Интересна битка се очертава и във Варна. Номинираният от БСП като бъдещ премиер, ако партията стигне до съставяне на кабинет - Пламен Орешарски - срещу Лиляна Павлова.

През последните дни се оповестяват различни социологически проучвания. Математическо изчисление направи и професор Михаил Константинов, който ползва прогнозата на агенция Алфа Рисърч, избирателна активност над 60 процента и включва и гласовете от Турция.

Най-вероятно в парламента ще влязат пет партии. С най-много гласове - 96 ще бъде ГЕРБ. На второ място БСП със 77 гласа, трета се очаква да бъде ДПС, следвана по петите от АТАКА. 17 депутати е прогнозния резултат на партията на Меглена Кунева, България на гражданите.

Според математика, на 12 май, до урните ще отидат около 4 милиона души. Това е висока избирателна активност - 65 -66 процента. „Ниската е в полза на големите партии с твърдите електорати. ГЕРБ, БСП и ДПС имат сметка от ниска избирателна активност -тогава техните гласове стават повече на по малка база”, коментира Михаил Константинов

При нисък вот, какъвто Констатинов не очаква, от парламента би изпаднала партия на Меглена Кунева, а Ататак би била на ръба.

От данните към този момент, е ясно, че самостоятелен кабинет не може да има. Алтернативата на ГЕРБ би била голяма коалиция - с БСП или с ДПС. Нещо, което е изключително малко вероятно. Ако пък Сидеров подкрепи ГЕБР би се стигнало до патова ситуация.

„Това което виждаме, че така наречената условно тройна коалиция , ако приемем, че БСП и ДПС и Кунева като наследник на НДСВ правят тройна коалиция нямат мнозинство, защото тези - отиват към 120 и тези 120 патово положение”, допълни Константинов.

Партия на гражданите вероятно няма да влезе в парламента, заради разцеплението й.

И накрая стигаме до възможните коалиции. Тръгваме от партията с най-много гласове - ГЕРБ, тъй като на нея ще й бъде възложен най-напред мандат за съставяне на правителство. И като се водим от прогнозата на професор Константинов - изводът е, че ГЕРБ би могла да управлява само в коалиция. Между Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан коалиция е невъзможна, те многократно са декларирали, че не биха си партнирали при никакви поводи. За разлика от БСП и ДПС, Меглена Кунева и Волен Сидеров все пак са оставят вратичка за бъдещи след избори коалиции при определени условия. Какъв би бил резултатът:

Коалиция на ГЕРБ с Атака би дала резултат на ръба - 120 депутати, при необходими за мнозинство минимум 121. Коалиция с България на гражданите - 113 и недостигащи цели 8 гласа.

Изводът, който се налага от математическите изчисления - стабилна би била само тройна коалиция.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС