Партиите "Движение България на гражданите" и БСП излязоха с идентични становища в часовете след общонационалните протести срещу високите сметки за ток.

И двете партии бяха категорични, че управляващата партия обича и толерира монополите във всеки един икономически аспект.

Монополи във всички сфери

"Бойко Борисов и ГЕРБ обичат монополите. Създадоха властови монопол. Създадоха медиен монопол и по абсолютно никой начин не положиха усилия за озаптяване на произвола на който и да е монопол в България". Това заяви на пресконференция на "Движение България на гражданите" Валентин Стоянов, който е енергиен експерт на партията.

По думите му управляващите не са изпълнили нищо от предизборните обещания в сферата на енергетиката, които са поели през 2009-та година. Стоянов е категоричен, че ГЕРБ са излъгали с енергийната си програма и по никакъв начин не са осигурили защита правата на потребителите.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„От няколко години ГЕРБ води политика на поощряване на монополите във всеки един сектор, без да реализира ефективен държавен контрол върху тяхната работа или отношенията им с потребителите”. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар за проведените общонационални протести.

Той допълни, че държавата се занимава с всичко друго, но не и с най-острите проблеми на българите. „Всеки един монопол налага своите интереси и точно тук се усеща много ясно липсата на сериозна държавност".

Яне Янев представя корупционните схеми в енергетиката на главния прокурор

Председателят на Комисията за борба с корупцията Яне Янев също взе отношение по проблема. Той заяви, че смята да изслушва през следващата седмицата централното ръководство на ЧЕЗ. Според него безобразията в енергетиката са станали твърде много и антикорупционната комисия има пълно право да заподозре ЧЕЗ в редица нарушения. Осен това Яне Янев обяви, че смята в понеделник да се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров за да го запознае с корупционните схеми в енергетиката. "Ще му занесем повече от 35 тома документи за енергийната мафия", заяви лидерът на РЗС в ефира на bTV.

Отговорността е на правителството

Създадената парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР беше окачествена от движението с лидер Меглена Кунева, като "прах в очите на хората". Към днешна дата ДКЕВР, чиято отговорност е да контролира ЕРП-та, все още няма председател, след отстраняването на досегашния Ангел Семерджиев, допълни Христо Ангеличин, член на Националния съвет на партията.

"Отговорността за това, че гражданите протестират срещу сметките си за електро- и топлоенергия е изцяло на премиера Бойко Борисов", категоричен беше Ангеличин.

Ново законодателство

И двете политически движения заявяват, че обсъждат в програмите си варианти за контрол над електроразпределителните дружества, чрез промени в законодателството.

"Движение България на гражданите" води разговори за  вариантите в работата на следващото Народно събрание да залегне приемането на силно антимонополно законодателство, което да е в полза на гражданите и да ограничи действията на картелите, съобщи Нено Димов. Станишев заяви, че въпросът за държавния контрол над енергоразпределителните дружества е станал част и от политическата рамка на БСП.

В неделя из цялата страна се проведоха протести под надслов „Да запалим монополите". Шествията срещу високите сметки за парно и ток минаха със скандирания "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет".