Протести под надслов „Да запалим монополите" се проведоха в 15 града на страната. В София недоволните се събраха в 11 ч пред сградата на енергийното министерство, от където шествието тръгна към Народното събрание през сградата на общината.

Стотици напълниха пространството пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Наред с многото национални трибагреници протестиращите издигнаха и транспаранти с надписи като "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет".

Напрежението ескалира когато енергийният министър слезе при гражданите. Те започнаха да скандират "Оставка" и да обстрелват него и медиите със снежни топки. После Делян Добрев изрази съжалението си, че до диалог не се е стигнало.

„Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Добрев обясни, че забавено отчитане на електромерите е една от причините за увеличените сметки за ток. По думите му друг от установените проблеми в дейността на електроразпределителните дружества е подаването на ниско напрежение в някои по-малки населени места в страната, което води до увеличаване на сметките за изразходваната енергия.

Министърът отбеляза, че при засичането на електроенергията има две възможни грешки - или инкасаторът да не е засякъл правилно потреблението, или самият електромер да не отчита правилно. По думите му всички получени жалби ще бъдат проверени.

"Хората правят престъпления, за да влязат в затвора", възмути се един от протестиращите в София мъже. "Пълним чужди джобове. Докога", попита друг.

Хората недоволстват от високите сметки - основно за ток и парно. Протестират срещу неяснотите около изготвянето им, съмняват се във фактурите, измервателните уреди и изчисленията, които според тях водят до завишаване на консумираното количество енергия.

От МИЕТ протестиращите се отправиха към сградата на парламента, където хвърляха домати и яйца. Около сградата имаше полицейски кордон.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който е на посещение в Търговище и региона коментира протестите. „Когато предстои увеличение на сметките, електро разпределителните дружества трябва да провеждат информационна кампания предварително”, заяви той. Цветанов допълни, че разбира недовоството на хората, тъй като информация от страна на ЕРП-тата и към момента липсва. По думите му контролът по формирането и регулирането на цените е в компетенцията на ДКЕВР.

Според вътрешния министър обаче, днес на протестите е имало и едно въоръжено лице.

„На протеста във Варна е имало лице с газово оръжие и то е било превантивно изведено от протеста”, заяви министър Цветанов.

Сблъсъци

Запалените коли в Пловдив
Над 1000 пловдивчани излязоха на протест и се подписаха под искането за граждански договор между EVN и абонатите, който да се спазва и от двете страни. Те скандират „Вън на крадеца ЕVN” и „Всеки ден ще е така до победата”.  Оказа се, че 2 автомобила на компанията са горели тази нощ под тепетата.

Протестиращите срещу високите сметки за ток във Варна блокираха движението в центъра на града, както и Аспаруховия мост. Пред централата на ул. „Девня” във морската столица хората започнаха да хвърлят камъни и яйца, вследствие на което няколко прозореца бяха счупени. Полицията се намеси, за да арестува нарушителите. „Варна не е това, което е в момента. Енергото просто преля чашата на търпението“, заяви Малина Цонкова.

Арестуваният протестиращ беше отведен в Първо РПУ, за това и протестиращите се насочиха на там. Чакаше ги кордон от полицаи, но за да успокоят хората арестантът беше пуснат. „С една пластмасова тръба, дето беше от знамето и казаха че съм удрял полицая. Кого ще удрям бе, аз съм 70 процента инвалид“, обясни Мариян Бонев, задържан при протеста. За около три часа протестиращите изминаха десетки километри из Варна, блокираха улици и булеварди и се заканиха утре отново да се събярат.

Едва 50-ина русенци възроптаха срещи солените сметки. Около 100-тина души извървяха в мирно протестно шествие пътя от църквата „Свети Георги” в Добрич до Центъра за обслужване на граждани на Електроразпределителното дружество, отговарящо за Североизточна България.

В Благоевград демонстрантите бяха над 3000. В Монтана енергото бе замеряно с яйца, а в Бургас - с жълти стотинки. Бургазлии приканиха представителите на енергоразпределителното дружество да ги съберат за обратен билет за влака. Над 500 души се събраха на протеста.

Искания

Исканията на всички протестиращи към енергийния сектор са национализация на ЕРП-тата; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; Електроенергията, произведена от АЕЦ-Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на еленергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите, както и за реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Заради масовото недоволство парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на цените на топлоенергията, електроенергията, газа и водата за последните 2 години. Очаква се докладът да бъде представен пред парламента не по-рано от 30 април.

След срещата с дружествата

Трите електроразпределителни дружества в страната ще дадат възможността на потребителите си да платят изразходваната електроенергия разсрочено. Това стана ясно след извънредна среща на ръководствата на компаниите с икономическия министър Делян Добрев и финансовият министър Симеон Дянков.

Икономическият министър заяви, че установените досега причини за високите сметки са дългия период на отчитане през декември. Той поясни, че отчетният период обикновено е около 28-30 дни, а през декември са налице близо 40 дни. За високите сметки за ток причина е и поскъпването на електроенергията с 14% от юли, както и повечето празнични дни през декември.

Добрев уточни, че проверките ще приключат до 10 дни, а виновни са ЕРП-тата, заради това, че не са отчитали на стандартния период 28-30 дни.

Протестите се организират през социалната мрежа в интернет. Организаторите се разграничават от всякаква политическа намеса в протестните акции.

 • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
 • Варненци ще избират кмет на 30 юни
 • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
 • От юли пада монополът на ЕРП-тата
 • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
 • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
 • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
 • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
 • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
 • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил
 • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
 • Варненци ще избират кмет на 30 юни
 • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
 • От юли пада монополът на ЕРП-тата
 • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
 • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
 • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
 • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
 • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
 • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил