Служебният премиер проф. Георги Близнашки отрече да има конфликт между него и президента Росен Плевнелиев заради визията за взаимоотношенията между България и НАТО до 2020 г.

Според анализа, изготвен от екипа на министър Велизар Шаламанов, анексирането на Крим от Русия и събитията в Югоизточна Украйна са се превърнали в „основен генератор на нестабилност за установения световен ред”.

Посочва се също, че вече се водят т.нар хибридни войни, в които се ангажират „вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

АБВ и „Атака” поискаха оставката на Шаламанов, БСП се закани, че в следващия парламент ще разследва служебния министър, а ГЕРБ заявиха, че подобни стратегически документи трябва да се създават от избран от народа кабинет. Близнашки оттегли проекта на визията за редакция.

Въпреки това, написаното от военните експерти беше подкрепено от Росен Плевнелиев.

„И двамата сме мнение, че става дума за един начален работен вариант. Друг е въпросът, че използвахме различни изразни средстав. Макар и служебен премиер, аз нося политечаската отговорност за този документ. Затова след кратко обсъждане беше предолоня тази миникриза", каза Близнашкин по време на събор в село Боженица.

Утре работният документ ще бъде готов и в понеделник ще бъде разгледан на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Оконачателното решение обаче ще се вземе от следващия парламент.

Според Близнашки трябва да се търси дългосрочната перспектива по темата, а не страната ни да се ръководи от кризисната конюнктура.