Националният съвет на Българската социалистическа партия изрази несъгласието си с публикувания (и после върнат за редакция от служебния премиер проф. Георги Близнашки) документ "Визия 2020: България в НАТО и европейската отбрана".

В анализа се отбелязва, че анексирането на Крим от Русия и събитията в Югоизточна Украйна са се превърнали в „основен генератор на нестабилност за установения световен ред”.

Посочва се също, че вече се водят т.нар хибридни войни, в които се ангажират „вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

От партията на Михаил Миков посочват, че самата идея на служебното правителство да се занимава със стратегически анализа за отбраната на страната влиза в противоречие с по-рано приета от 41 НС Стратегия за национална сигурност.

БСП се позовава на нея, като посочва, че страната ни трябва да „се придържа към позицията, че е недопустимо страната да бъде въвлечена във военен конфликт с Русия или във информационна или икономическа "война" и че е необходимо прилагането на цялостен подход към взаимоотношенията по въпросите на сигурността и сътрудничеството”

„Ние категорично отхвърляме всякакви опити за противопоставяне между България и Русия”, заявяват в позицията си от БСП.

Социалистите твърдят, че визията е „един скандален, претенциозен, ненужен и компрометиращ държавата документ”. „Подобна разработка надхвърля политическият капацитет, задачи и хоризонт на кабинет назначен от президента, а и от никъде не следва необходимостта от подобен документ за срещата на НАТО в Уелс”, се посочва в позицията на БСП.

Преди БСП, АБВ и „Атака” директно поискаха оставката на служебния военен министър Велизар Шаламанов. ГЕРБ също изразиха несъгласие с тона на документа.

От Столетницата обаче отиват по-далеч – те обявяват, че в началото на мандата на следващия премиер ще поискат „незабавно обсъждане на действията на служебния кабинет в областта на националната сигурност с цел отмяната на противоречащи на интересите на страната решения и приемането на възможно най-широко съгласувани позиции и насоки на действия в посочената област”.