Доволни сме от новото правителство, но не приемам изказването на военния министър. Това заяви във Варна заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

„Искам да заявя, че аз не приемам в такъв кратък мандат служебното правителство да излиза с такъв важен стратегически документ, какъвто е този за информационната война с Русия”, заяви Цветанов.

Документът, който представя визията на служебния военен министър Велизар Шаламанов и екипа му за отбраната на България до 2020 г., предизвика сериозна полемика през последните дни.

В анализа се посочва, че анексирането на Крим от Русия и събитията в Югоизточна Украйна са се превърнали в „основен генератор на нестабилност за установения световен ред”.

Посочва се също, че вече се водят т.нар хибридни войни, в които се ангажират „вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”.

Премиерът Георги Близнашки поиска оттеглянето на документа за редакция, а „Атака” и АБВ, които подкрепят позицията на Москва през последните месеци, поискаха оставката на Шаламанов.