Депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев, напуснал комисията по култура след протести на творци и интелектуалци, все пак ще оглави парламентарен орган. Това е подкомисията по усвояване на средствата по еврофондовете, пише в утрешния си брой в.Сега.

Кандидатурата му бе предложена от неговия съпартиец Петър Петров и подкрепена от други 9 народни представители, сред които и самият Бинев. Депутатите от БСП бойкотираха заседанието на комисията-майка като не присъстваха, а реформаторите се въздържаха.

В подкомисията влиза по един представител от всяка група. За членове бяха избрани Владимир Тошев (ГЕРБ), Айхан Етем (ДПС), Антони Тренчев (РБ), Миглена Александрова ("Атака") и Иван Иванов (АБВ), като БСП не излъчи представител.

Така и не се разбра защо е нужен дублиращ орган в НС за еврофондовете. БСП и депутати от други партии бяха против създаването му, но то беше прокарано от председателя на ресорната комисия Светлин Танчев (БДЦ).

За Бинев, оказал се изненадващо отговорник о културата и медиите в парламента, се говореше, че в началото е искал да получи ресор „еврофондове”, но му е било отказано. По-късно се спрягаше за шеф на комисията по спорта.

"Четворната коалиция е стъпила на здрав и утвърден принцип - да се намери място за човека, а ако няма - да се създаде. Честито на натирения от културата Бинев - вече е горд председател на подкомисия!", заяви във Facebook „червеният” депутат Кристиан Вигенин.