След вчерашния призив на премиера Бойко Борисов към кметовете на 129 общини (всичките – от ГЕРБ) последва незабавна реакция.

Градоначалниците вече са избрали пътя, по който да увеличат приходите си - едните ще увеличат данък „Сгради” и ще намалят такса „Смет”. Други няма да пипат данъците, но пък са намерили начин да увеличат събираемостта.

Трети ще вдигат цената на градския транспорт. Припомняме, във вчерашното си изявление Борисов посочи, че е абсурдно билета за подземната железница в София да струва 1 лев.

bTV научи, че увеличение на цената на билета за метрото се обмисля от три години, но достатъчно основания до момента не са намерени. На ден в софийското метро пътуват по 350 хиляди души, печалбата обаче на година е едва 600 хиляди лева.

Причината - само 23 на сто от пътниците купуват билети - останалите са или с безплатни карти или с комбинирани за цялата мрежа.

„Ако вземем един билет на метрото във Виена - 2 евро; в Лондон два паунда и половина, зависи - дори и от стандарта”, каза шефът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

И в другите градове

За да навакса загубите, Враца ще увеличи цената на билетите за градския транспорт. „Онзи ден имаше предложение за повишаване на бюджета на тролейбусния транспорт - някъде ще се увеличават билетът, таксите, накъде данъците. Сега е 60 (стотинки) а предложението е да бъде 80”, каза кметът Калин Каменов..

Перник има 30 милиона лева дългове. Затова от вчера такса смет е увеличена с половин процент.

По думите на кмета д-р Вяра Церовска, има доста фирми, които дължат пари на общината.

Смятате ли, че големите общини трябва да увеличат местните данъци и такси?

Без да увеличават данъците в малката община Родопи са измислили начин да увеличат приходите от тях с 98 на сто. „Дори наех на граждански договори хора, които да търсят неизрядните”, похвали се кметът Пламен Спасов.

Заради минимален годишен данък върху камионите, и над хиляда камиона от съседните общини дошли да си плащат данъците в община Родопи.