27 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат отпуснати за подобряване на битовите условия в центровете за бежанци, където ще бъдат направени спешни ремонти. По-голямата част от парите ще отидат в МВР, а останалите – в други институции, които се занимават с проблема.

Идеята е представена в доклад на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който беше обсъден на оперативно заседание на Министерски съвет, съобщи ресорният зам.-министър Васил Маринов.

В понеделник ще има извънредно заседание на Министерски съвет, на което ще се обсъждат само и единствено проблемите на бежанците, информира още Маринов. Именно тогава трябва да се вземе окончателното решение за отпускането на нужните близо 27 милиона лева - над 20 милиона лева от тези пари ще отидат към МВР.

По думите на зам.-министъра, взето е решение бежанците от Сирия на възраст до 15 години да бъдат ваксинирани. Разходите за това остават за сметка на Здравната каса.

Както Васил Маринов обясни по-рано в предаването „Тази сутрин”, по продължението на 30-километров участък на границата при Елхово, където патрулиращите екипи нямат видимост в дълбочина на турска територия, ще бъде поставена техническа преграда. Оттам минават около 85% от имигрантите.

По думите на Васил Маринов, за изграждането на тази преграда ще са необходими около 5 млн. лева.
Заграждението ще бъде мрежа, висока три метра. Целта е да бъде повишено нивото на охраната на границата.
„Смятам, че с изграждането на такава преграда значително ще намалее потокът от граждани, които преминават незаконно българската граница”, коментира Васил Маринов.

Спешни ремонти

Частна охранителна фирма поема реда на бежанските центрове, а в коридорите ще бъдат поставени камери, за да се види кой руши, защото имало и такива сред търсещите закрила.

„Не можем ад допуснем в тази сложна обстановка да се напиват хора, да стават скандали на етническа основа, знаете сред тях има и християни и мюсюлмани”, обясни директорът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Вандалите ще бъдат експулсирани. Преди дни Агенцията е платила около 3000 лева за ремонт, след като в каналите на бежански център умишлено били напъхани памперси. „Убедих се с очите си, че от походните легла, които им се раздават, скъсват брезентите, слагат ги и спят на пода, просто явно това е техния начин на живот”, допълни Чирпанлиев.

До дни ще бъдат монтирани радиатори за зимата, ще бъдат обособени помещения за кухни, ще има преводачи и лекари. „Ще направим табла, на които са изпишем на арабски език всички правила и инструкции които ще уточняват реда в центровете, също така техни здравни правила, пожарна безопасност”, информира още Чирпанлиев.

Ще бъде ускорена и процедурата по даване на статут. Целта е през нея на ден да минават два пъти повече бежанци - по около 60. Отваря се и банкова сметка за дарения.

Шефът на агенцията успокои жителите на квартал „Овча Купел”, че последната седмица нови имигранти не са настанявани, а това не се предвижда и занапред. Ако се наложи, ще се търсят сгради в страната, където няма да има непосредствени проблеми за местните хора.

Казармите на МВР

Зам.-министърът информира още, че заради недостига на средства в МВР в бюджета за 2014 г. се налага по-ефективното изразходване на финансовите ресурси.
„Един от вариантите е трите полицейски школи да бъдат събрани в една. Що се отнася до идеята, появила се в Народното събрание, в закритите школи да се настаняват лица, търсещи закрила, може би си заслужава да се помисли над тази идея”, коментира Васил Маринов.

Тази идея обаче предизвика яростната реакция на кмета на Галина Стоянова, която изрази бурно възражението си срещу настаняването на бежанци в града.

„Не смятам, че трябва да уведомяваме кметове, че ще закриваме структури на МВР”, каза по този повод зам.-министър Маринов.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас