Изготвени са промени в три наредби, с което драстично ще бъдат ограничени привилегиите на почетните консули у нас относно ползването на дипломатически номера на леки автомобили, освобождаване от ДДС и митнически сборове. Това докладва на днешното правителствено заседание заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов, става ясно от публикуваната стенограма. За орязването настоя преди дни премиерът Бойко Борисов.

Така до три месеца те ще трябва да върнат червените номера на автомобилите и да ги регистрират с български номера. Почетните консули вече няма да могат и да възстановяват ДДС и акциз на купените от тях стоки.

„На практика означава, че Република България като страна по Виенската конвенция за консулските отношения ще се придържа стриктно към нейните членове 60 и 62, които определят привилегиите на почетните консулски длъжностни лица, а те се състоят в това да бъдат освобождавани от ДДС и от митнически сборове единствено за помещенията на консулството, когато помещението е собственост на изпращащата държава. Такива случаи в нашата практика няма, тъй като почетните консулства на чужди държави обикновено са офисите на изявени български, по правило, бизнесмени. Следователно, това нещо няма да е валидно за тях”, разяснява Порязов.

Той уточнява, че остава в сила освобождаването от митнически сборове за печатни издания, знамена, мебели, обзавеждане, книги и други подобни, необходими за дейността на почетното консулство единствено ако са доставени от изпращащата държава.

Във връзка с „червените номера” заместник-министърът пояснява, че в момента в България има два типа почетни консулски длъжностни лица. В преобладаващата си част те са български граждани, като имаме и два-три случая на чужди граждани, посочва той.

„Когато лицето почетен консул е български гражданин, съответно в тримесечен срок той ще трябва да върне червените номера и да си регистрира автомобила с български номера. Когато е чужд гражданин, пребиваващ постоянно в Република България, има едни сини номера с ХХ, те ще ползват тях”, казва още заместник-министърът.