По нареждане на премиера Бойко Борисов, Министерството на външните работи ще предложи законови промени, с които се ограничават привилегиите на почетните консули на чужди държави у нас. Това става ясно от пълната стенограма на последното правителствено заседание.

„Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в Европейския съюз... Ходят с ескорт или с какво ли не. Министерството на външните работи да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено”, разпорежда премиерът.

Външният министър Даниел Митов посочва, че и други министри са поставяли въпроса за „проблеми, свързани с поведението на редица почетни консули на чужди държави, акредитирани в България”.

От думите му става ясно, че в МВнР вече действа работна група, която да предложи изменения в Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни консулски длъжностни лица, Наредбата за възстановяване на ДДС и акциз на дипломатическите представителства и консулства и Наредбата за оформяне на стоки, внасяни и изнасяни от дипломатически представителства и консулства.

Междуведомствена работна група на Външно, МВР, финансовото министерство и други ведомства трябва да е заседавала по въпроса вчера, на 10 март, става ясно от думите на първия ни дипломат.