Бойко Борисов е поискал от германския канцлер Ангела Меркел съдействие за осигуряване на финансова подкрепа от ЕС, като тогава тя го е вкарала в капана – казала е, че ще има пари, ако България стане „гореща точка”. По този начин евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков обясни в студиото на „Лице в лице” вчерашния сюжет с хилядите мигранти, които се оказа, че страната ни все пак не се е съгласила да приеме.

Всичко се е разиграло във вторник и сряда тази седмица, когато партии и правителства работят по политически семейства в Брюксел.

„Нямало е кой да обясни на г-н премиера, че да си гореща точка не е добре”, посочи Бареков. По думите му планът на Германия предвиждал 100 000 бежанци да дойдат у нас през следващите месеци и да бъдат регистрирани т.е. останалите страни в ЕС да имат право да ни ги връщат, ако попаднат на тяхна територия.

Според Бареков, сметката на Борисов е била България да получава по 30 евро на бежанец на ден, като по-голямата част от парите да отиват в бюджета за социална политика. По думите на евродепутата нашите управници са щели да организират храноден за 5 евро на чужденците, след като е видимо, че пенсионери се оправят с толкова.

Бившият ТВ водещ отбеляза, че добрите намерения, съчетани „с известна доза добронамереност и невежество” могат да създадат проблеми. „Злият гений е Меркел. Не знам защо всички я обичат, но трябва да знаете, че Европа е един болник на смъртно легло”, заяви Бареков.

Той подчерта, че всички български евродепутати, без значение от политическата им принадлежност, са се обявили в защита на правителството по бежанската тема.

Лидерът на ББЦ не пропусна да заяви, че неговата партия е единствената, която не се е продала на статуквото. Той нарече отцепниците около Христо Ковачки „отрепки” и обяви, че в пленарна зала само „Атака” и Волен Сидеров са били алтернатива на статуквото, но след гласуването на конституционните промени са го разочаровали.