След извънредната среща за мигрантската криза, приключила късно снощи в Брюксел, стана ясно, че до края на ноември ще бъдат изградени регистрационни центрове за бежанци в държавите по външните граници на Евросъюза. Центрове със сигурност ще има в Гърция и Италия, а вероятно и в България. Там ще се регистрират новопристигналите бежанци и ще се снемат пръстовите им отпечатъци.

Голямата новина след Европейския съвет снощи дойде от изказване пред медиите на германския канцлер Ангела Меркел, която съобщи, че страната ни е готова да бъде една от държавите, които ще се превърнат в т.нар. "горещи точки". Държавите, които ще станат "горещи точки" ще са първата спирка на бежанците в Европа, където те ще получават първата си регистрация.

Според Ангела Меркел такава "гореща точка" ще има и у нас

„Разговаряхме за Италия и Гърция, но България също отбеляза, че има обща граница с Турция и е под огромен миграционен натиск. Ние подходихме с разбиране и отговорихме, че, ако България иска подобна "гореща точка", ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, както Гърция и Италия. Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: "Имаме проблем - защо и ние да не участваме?”, заяви Ангела Меркел.

Премиерът Бойко Борисов опроверга информацията

Веднага след завръщането си от Европейския съвет Борисов опроверга информацията, че страната ни е поискала у нас да се изгражда "Гореща точка".

„България и сега си има горещи точки. И сега ние изградихме бежански лагери.
От къде на къде ще ми пришиват от всичко това, което съм казал, че Борисов иска да ги вземе да направи бежански център”, каза Бойко Борисов.

Премиерът пожелал страната ни да бъде тълкувана като "гореща точка" към настоящия момент, предвид факта, че сме съседи с Турция, където в момента има около 2 милиона бежанци. 

„При положение, че турският премиер ме предупреждава, че той вече изнемогва и, че тази бежанска вълна напира на границата на България, и аз зададох риторично въпроса „Трябва ли и в България да влязат 100 000 или 200 000 души бежанци и тогава да искаме извънреден съвет”, обясни премиерът.

Борисов пожелал допълнителна финансова помощ за страната ни от Европа

„Задавам въпроса - Гърция и Италия ще получат финансова помощ, а ние какво ще правим? И вие гласувате за Италия, за Гърция пари, за Македония пари, за Сърбия, а България все едно ни няма на външната граница”, каза още Борисов. 

България пази по-добре границите си от Гърция, затова потокът от бежанци минава основно през южната ни съседка, обяснил на Европейския съвет Борисов.

Премиерът настоявал още за изграждане на зони за сигурност на територията на Сирия, където да бъде осигурено безопасно място за живот на бягащите от войната.

Противоречиви реакции в Народното събрание

Някои от партиите осъдиха остро евентуално откриване на разпределителен център у нас, други обявиха, че подобно нещо би било добре за България.

Имаше и такива, които смятаха, че всъщност има грешка при превода и страната ни изобщо няма да открива подобен център на своя територия.

Повечето депутати бяха изненадани от идеята за гореща точка и дори твърдяха, че не са много сигурни какво значи това. От ГЕРБ обявиха, че тези разпределителни центрове трябва да са извън Евросъюза.

„Това, с което аз съм запозната, от българска страна не е поискано България да става гореща точка и да имаме разпределителен център”, заяви евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова.

Опозицията обаче не беше много сигурна, че подобни разговори не са водени.

„За пореден път България научава новините за себе си от Брюксел. Не мога да твърдя дали е гореща точка, приемателен център или разпределителен център, вече се объркахме”, коментира депутатът от БСП-Лява България Атанас Мерджанов.

Повечето партии припомниха, че още миналата седмица Румяна Бъчварова пък говорила за шест регистрационни центъра у нас.

„Регистрационни центрове няма как да няма защото сме държава членка и трябва да спазваме правилата”, заяви Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт.

Други пък бяха "за" центрове у нас

„Важното е че България е активна в решаването на бежанската криза, хубави са тези идеи. Добре е, че Меркел подкрепя, да чуем и другите”, заяви Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок.

А някои реагираха много остро

„Аз смятам, че Ангела Меркел не лъже. Защото те купуват суверенитет, тези в Брюксел. Те предлагат по 6000 евро на глава на пришълец”, каза Магдалена Ташева.

Според част от опозицията създаването на подобни точки у нас ще има трагични последици за страната.

Днес част от партиите отново поискаха свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, който да изработи обща национална позиция по темата. Заседание на съвета не е имало от 27 април, или от пет месеца.