В България може да бъде разкрит европейски център за регистрация на мигранти (т. нар. "гореща точка"), заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след края на извънредното заседание на Европейския съвет.

В тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци. Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина, пояснява БТА.

"В тези страни, които са по външната граница на Европейския съюз - например Италия, но също и България, която не е част от шенгенското пространство, но има граница с Турция, могат да бъдат разположени "горещи точки" (...) Аз съм доволна от днешните резултати - макар да не са предприети всички мерки за цялостно решение на проблема с бежанците, направихме необходимата стъпка напред, една от многото", каза Меркел.

"Разговаряхме за Италия и Гърция, но България също отбеляза, че има обща граница с Турция и е под огромен миграционен натиск. Ние подходихме отворено: ако България иска подобна "гореща точка", ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както Гърция и Италия.

Не сме искали да налагаме нищо на България, но България сама каза: "Имаме проблем – защо и ние да не участваме?" , обясни германският канцлер.

Реакциите в Народното събрание

Някои от партиите осъдиха остро евентуално откриване на разпределителен център у нас, други обявиха, че това би било добре за България.

Имаше и депутати, според които всъщност има грешка при превода и страната ни изобщо няма да открива подобен център на своя територия.

България не е поискала да бъде "гореща точка" за бежанци или разпределителен център, обяви евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова в отговор на журналисти в парламента.

Поводът стана информацията, че страната ни е поискала при нужда Европейският съюз да създаде на нейна територия приемен център за мигранти.

Паунова подчерта, че на срещите, на които е присъствала вчера, не е бил поставян подобен въпрос.

"С което съм запозната и на срещите, на които съм присъствала вчера, от българска страна не е поискано да бъдем гореща точка и да имаме разпределитен център", категорична беше тя и повтори, че в нито един момент не е обсъждано тези горещи точки да бъдат ситуирани у нас, а напротив - извън ЕС.

„Аз смятам, че Ангела Меркел не лъже. Защото те купуват суверенитет, тези в Брюксел. Те предлагат по 6000 евро на глава на пришълец, ако страната се съгласи да приеме такова огромно мнозинство, което ще я унищожи като християнска православна нация”, коментира Магдалена Ташева.

„Важното е, че България е активна в решаването на бежанската криза, хубави са тези идеи, добре е, че Меркел подкрепя, да чуем и другите”, каза Атанас Атанасов.

"Всеки може да интерпретира една дума, както прецени, или да започне интерпретацията от там, където реши", заяви премиерът Бойко Борисов на конференцията в централата на Българския червен кръст (БЧК), на която се обсъждат предизвикателствата пред България, които поражда бежанската криза.

"Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме шенгенското пространство, в което не сме . Трябва ли да влязат и в България 300 000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?", попита премиерът.

Борисов запозна аудиторията с изказването на Ангела Меркел, че България сама е поискала да бъде изграден регистрационен център за бежанци (т. нар. "гореща точка")  у нас.

По думите на Борисов обаче това е нюанс от изказването на Меркел, а той е пожелал България да бъде тълкувана като страна "гореща точка" заради границата си с Турция, а в Турция има около 2 млн. мигранти, обяснява репортерът на bTV Петър Нанев: 

"И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

"Ние и сега сме гореща точка и затова са страховете на българите, че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата граница", допълни той.

"По време на срещата в Брюксел казах на колегите, че ние вървим след събитията, аз изпитвам тревога от това, което ни предстои. Колкото повече огради се построят, толкова по-трудно те ще преминат в други държави. Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават. Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващото събитията решения не можем да вземем", заяви Борисов.

Според Борисов, цитиран от БТА, България и сега има горещи точки и това са бежанските центрове, които са изградени в страната.

"Ние отдавна сме изградили тези центрове. Гореща точка е център, в който влизат легалните, непреминаващи през зелената граница хора, а през нашите КПП, и ние не можем да ги отблъскваме - там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански центрове. Те и в момента са там и ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях с цялата хуманност, която има българския народ", обясни Борисов.

Премиерът посочи, че преди да се стигне до тиражирането на думата "гореща точка", има няколко предложения, които той е направил вчера и които по думите му не се споменават.  

Първото от тях е на територията на Сирия и на Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близо до родните си места и след това да се върнат там.

Според Борисов за всички вече е ясно, че без да се въвлекат в преговорите и без да поемат отговорност партньорите ни от САЩ и Русия, въпросът в Сирия не може да бъде решен.

Борисов подчерта, че е помолил ЕС ясно да заяви на срещата на ООН, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа, води до промяна на демографския фактор и до невъзможност да се справят (със ситуацията – б.ред.) пограничните страни, които са външна граница на ЕС и които имат по-слаби икономики – като България.

Може да има някакво разминаване между това, което е казал премиерът Борисов и това, което е разбрала госпожа Меркел. Може би при превода има някакво недоразумение, коментира, цитиран от БГНЕС, депутатът от ДПС Янко Янков.

"Нашият премиер е абсолютно наясно със ситуацията с бежанците, с възможностите на България и има ясна стратегия по този въпрос (...) Премиерът едва ли е казал това, защото страната ни няма реален капацитет да бъде такъв разпределителен център, или "гореща точка", както се изразява г-жа Меркел", смята Янков.

Знаете, че решението е тези "горещи точки" да бъдат извън ЕС, припомни депутатът от ДПС. България по принцип си е "гореща точка" от гледище на завишения приток на бежанци и капацитета, който имаме като държава, добави Янков. По думите му обаче това е друго понятие, което не съвпада с употребеното от Ангела Меркел.