Между България и Турция има потенциал за по-нататъшно сътрудничество. Турция е голяма икономика, голям пазар и източник на инвестиции, е отбелязал премиерът Пламен Орешарски, цитиран от пресслужбата на МС, по време на срещата си с министъра на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу.

Премиерът е изтъкнал добрите отношения между двете страни и огромните възможности в икономически план. По време на разговора е отчетена възможността стокообменът между България и Турция да нарасне два пъти. Отбелязана е била и направената крачка за решаване на проблема по отношение на превозвачите.

Турският външен министър е изразил надежда, че ще бъде намерено трайно решение на въпроса. "Всяка кола, която минава през границата, създава икономическо оживление", е подчертал Давутоглу. Премиерът Орешарски е изтъкнал, че българските и турските превозвачи са сред най-конкурентните в Европа и ще има по-голяма полза, ако си партнират, вместо да спорят. Министърът на външните работи на Турция е акцентирал и върху значението на въздушния транспорт между двете страни.

"Гледаме на нашите отношения в перспектива като стратегическо партньорство", е заявил Давутоглу. По думите му има потенциал в сфери като енергетиката, инвестициите, търговията, туризма и транспорта. Според турския външен министър засилването на междусъседските икономически отношения е възможност да се излезе от кризата.

В рамките на срещата е била отбелязана и темата за бежанската вълна. Министърът на външните работи е предал поздрави на премиера Орешарски от турския му колега.

България и Турция ще продължат да работят за развитието на отношенията на добросъседство и за повече свързаност между държавите от Югоизточна Европа.

Това беше позицията, около която се обединиха президентът Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Република Турция Ахмет Давутоглу, които се срещнаха днес на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.