„Това правителство няма шанс да реши проблема с емигрантската вълна, защото е разкрачено между ДПС и „Атака”. От едната страна, то не може да проведе преговори с Турция, защото „Атака” ще се оттегли. От друга – ДПС настоява правителството да приема тези хора и затова ги прекарват през козите пътеки”. Това заяви в „Тази сутрин” бившият шеф на Национална служба „Сигурност” ген. Атанас Атанасов в коментар на кризата, която породи потокът от бежанци от Сирия, покрай който в страната влизат и много политически имигранти.

Според него именно това политическо „връзване на ръце” е превърнало южната ни граница в „гнездо на корупция”. „Тези хора плащат големи суми, за да влязат. По 1000 евро се взимат на глава. Тази нощ влизат 100 човека и парите отиват при каналджиите, а част от тях се плащат на Гранична полиция”, обясни той.

По думите му в момента съществува Спогодба между България и Турция за предотвратяване и решаване на граничните инциденти (незаконното преминаване на границата от хората умишлено или неумишлено – бел. ред.) от 1967 година, която обаче не се изпълнява изцяло от България, а Турция няма интерес да я изпълнява.

Атанасов поясни, че има смесени органи на три нива под формата на комисии, които обаче досега не са свиквани. „Защо не работят тези комисии? Има мълчаливо съгласие на българската страна по този начин да приемаме емигрантския поток. Ако сме състрадателни към хората, които идват от Сирия, нека да влизат през ГКПП-тата. Но голяма част са просто политически емигранти”, каза той. Според него така страната би могла да ги посреща тук и в рамките на 24 часа службите да решават дали трябва да бъдат върнати в Турция.

Бившият депутат Александър Йорданов не се съгласи с този довод и се позова на друг документ, който урежда тези отношения. „България днес е член на ЕС и тази спогодба от комунистическо време не трябва да се чете все едно четем Евангелието. Тук трябва да се сетим, че имаме един основен документ – Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Основното в нея е да се спазва принципът за неотблъскване на бежанците”. Тук Атанасов призова да се прави разлика между бежанци и политически емигранти.

Йорданов обяви, че в момента в Европейския парламент се обсъжда споразумение за реадмисия с Турция, така че всеки преминал незаконно границата да може да бъде върнат обратно. „Когато говорим върху тази проблематика, трябва да имаме предвид, че тези бежанци и емигранти не влизат не само в България, а в ЕС. За тях България е ЕС”, коментира той.

Генералът от резерва Калчо Танев разгледа въпроса за националната сигурност през организационните мерки, които според него се нарушават: „Неспазвайки наши документи, ние сме разграден двор на източната граница на ЕС. Когато казахме, че пазим границата на 100%, ние само я наблюдаваме, ние сме сбъркали концепцията за охрана на източната европейска граница”.

Той постави и въпроса за нарастващата ксенофобия. По този повод Атанасов призова прокуратурата, след като е „подгонила” зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, „да вземе да обърне внимание на говоренето на представители на „Атака”.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас