Посегателствата върху превозни средства през 2013 г. бележат ръст с около 13% спрямо предходните 12 месеца. В анализите на компетентните структури в МВР този ръст е отчетен като един от основните проблеми пред полицията. Това отчете вътрешният министър Цветлин Йовчев пред депутатите в отговор на запитване от страна на народен представител на ГЕРБ.

Вицепремиерът обаче побърза да успокои, че подчинените му са предприели „незабавни организационни действия” за предотвратяване на кражбите на МПС. „С мое разпореждане от януари ГД „Национална полиция” в срок до 22-ро число на месеца ще разработи и изпрати до СДВР и ОД методически указания за повишаване на противодействието срещу тези кражби. СДВР ще предложи структурни, щатни и персонални промени в това направление”, поясни Йовчев.

По думите му, по-важното е, че МВР отчита намаление на престъпността през 2013 година с 1,4% в сравнение с 2012-а. Общо регистрираните престъпления за изминалата година са 115 942 спрямо 117 601 през предходния период. Коефициентът на престъпност - брой регистрирани престъпления на 100 000, за 2013 г. е 1592 спрямо 1614 през 2012 г.

Въпреки тези положителни резултати, „на периметър от 100 метра има 100 полицая. Протестиращите са не повече от 20 души”, отбеляза Любомир Христов от ГЕРБ.

„Безспорно обстановката е сложна и това се отразява на ефективността на действието на МВР. Имаме един значителен ресурс от полицейски служители, които са командировани по българо-турската граница, както и значителен обем от полицейски служители, които се командироват почти ежедневно около сградата на Народното събрание. Следим внимателно обстановката и в момента, в който отпадне необходимостта около парламента да има полицейско присъствие, то ще бъде вдигнато. Аз лично ще бъде много доволен от това, тъй като ще можем да отделим много по-голям ресурс за противодействие на престъпността, охрана на обществения ред. Това ще се отрази на резултатите, които постигаме”, отговори вътрешният министър.

Във връзка с проверката на акции на МВР с участието на специализирани полицейски сили – от времето на Цветан Цветанов, наследникът му коментира, че „първоначалните данни са обезпокоителни”. „Въпросът не е да се проверят само тези, които бяха кръщавани с гръмки имена, а да се провери като цяло как се извършва този тип дейност”, каза още Йовчев.

Той засегна и актуалната тема „бежанци” – с акцент върху изгражданата ограда по границата ни с Турция. „Цената на съоръжението наистина е сериозна. Трябва да се провери и да се види защо се налага. Щом се налага оскъпяване, то експертите имат и своите аргументи. Аз съм още по-малко наясно с това, тъй като експерти на Министерство на отбраната извършваха такава оценка”, коментира накратко вицепремиерът.