Намеса на Европейския съюз по въпроса със „спорната” територия между България и Румъния поискаха от „Атака” на протест пред посолството на северната ни съседка. Близо 150 симпатизанти на партията се събраха, за да изразят мнението си.

Волен Сидеров поиска премиерът Бойко Борисов да настоява пред Общността Румъния да понесе санкции. Кабинетът бе обвинен в липсата на мерки срещу отправените искания към страната. Отговорност носел и външният министър Николай Младенов, чиято оставка бе поискана от демонстрантите.

В началото на парламентарния контрол в петък лидерът на „Атака” заяви, че партията предлага Народното събрание да приеме декларация за противопоставяне на териториалните претенции на Румъния.

Сидеров настоя България да реагира незабавно по спора, като посочи, че румънската страна не е приключила с темата. Той покани на протеста пред дипломатическата мисия всички депутати и министър-председателя Бойко Борисов.

По повод учредяването на новата партия от евродепутата Димитър Стоянов и независими народни представители, напуснали "Атака", Сидеров заяви, че тя не може да бъде наречена националистическа. Ако се обявявала за такава, то симпатизантите й трябвало днес да са на протеста.

Тази седмица румънският външен министър заяви, че съществува „спорна зона” в Черно море, която е нужно да бъде уточнена. В свое телевизионно интервю той уточни, че става въпрос за 17 кв. км държавна граница. Кристиан Дяконеску прикани България за обсъждане на въпроса за разграничаването на континенталното плато и морската територия.