Национал-демократична партия представиха отцепниците от "Атака". Новата политическа формация няма да е „пистолет, опрян в челото на Волен Сидеров”, но ще търси налагането на един модерен патриотизъм на фона на избледняващата партия.

„Атака” беше явление в българската история. Маркира територията на българския патриотизъм – нещо, заличено през годините. В един момент изигра своята роля, започна да буксува на едно място”, коментира в „Тази неделя” Капка Георгиева. Тя уточни, че целта е да се търсят модерно мислещите хора и допълни, че на учредителното събрание ще присъстват много общински съветници от цялата страна. Преди дни лидерът на „Атака” коментира, че политическите му конкуренти едва ли ще съберат повече от 50 човека. Според Георгиева обаче той „не бил в час” по време на изказването си, тъй като много от хората му се страхували да му съобщят, че го напускат.

Сред учредителите са активисти, напуснали "Атака", ВМРО и други патриотични формирования. Георгиева обяви, че днес не се търси масовост, но за учредяването й, което ще се проведе на 2 юни, има заявки от 1500 желаещи да се включат при необходими 500.

Тя призна, че не е имала намерение да прави партия. Когато започнал скандалът, иницииран от „любовните драми на Волен Сидеров”, хора започнали да й се обаждат и да декларират подкрепата си при евентуално политическо формирование, начело на което да застанат тя и Димитър Стоянов. Миналата година Стоянов поиска оставката на лидера на "Атака" заради резултатите на партията на президентските и местните избори. Последва отстраняването му от поста заместник-председател, а после беше изключен и от партията.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Пред bTV другото основно лице в новата политическа формация Стоянов заяви, че линията, която ще следват, няма да е на всяка цена срещу правителството. Думите му бяха потвърдени от Капка Георгиева: „Ще подкрепяме всички конструктивни предложения и ще отхвърляме недобрите за българите”. Тя използва и примери, като посочи, че смяната на министрите на икономиката и здравеопазването е била адекватна, но не би застанала зад отварянето на Сребърния фонд.

Заявената предварителна подкрепа към кабинета от страна на новата партия бе коментирана от Меглена Кунева. В „Тази сутрин” тя нарече Капка Георгиева „маша в ръцете на Бойко Борисов”. Георгиева не се съгласи с определението: „Това не значи, че съм маша на Бойко, както се изрази другарката Кунева”, и зададе въпрос към бившия министър по европейските въпроси – защо са купени вагоните-убийци (вагоните са произведени през 1968 година. С времето са амортизирани, изнесени, рециклирани и продадени отново на България като нови. По-късно се стига до инциденти като пожара във влака София-Кардам, който взе жертви – бел. ред.).

Оказа се, че в редиците на новата партия вече гледат напред в бъдещето. „Ако искаме България да се оправи, трябва да подкрепяме всички рационални идеи и предложения. Догодина може да се смени властта, да се наложи коалиционно управление”, коментира Георгиева.

По отношение на взаимоотношенията с останалите партии, тя заяви, че диалог ще се води с БСП. Обща работа с ДПС остава под въпрос заради неяснотата около законността й.