Нова глава по темата „смяна на министри” отвори в Добрич президентът Георги Първанов. Без да се ангажира с кадруване, той предрече лоши времена за премиер, правителство и държава. Обект на атаката му отново стана Симеон Дянков:

„Аз не искам да кадрувам, не е моя работа. Но мисля че ако не си отиде вицепремиерът и министър на финансите г-н Дянков, нищо добро не го чака премиера Борисов, правителството и разбира се преди всичко България”.

Бившият държавен глава нарече финансовия министър „една от големите причини” за бедите на държавата. „Начинът, по който се формира бюджетната, финансовата политика на България… Беше изчерпан резервът, изгреба се каквото имаше в хазната, сега ще има нов външен заем при неизяснени, вероятно при много по-тежки условия, които можехме да имаме преди две години и половина. За всичко това отговорността е на министър Дянков”, коментира Първанов.

Актуалната идея за ремонт в кабинета той лансира още от петък, когато отново финансовият министър бе сред набедените за ситуацията в страната. А отговорността за липсата на промяна по високите управленски нива тежала на плещите на премиера, отбеляза президентът.

В реализацията на АЕЦ „Белене” той постави съдбата на ядрената енергетика в България. По думите му в момента се лансира идея за преместване на готовия реактор в Козлодуй. Това обаче изисквало 10-15 години за разрешително за строеж.

„Това е една имитация, това е един начин, позволете ми тази метафора „топката да се разкара по трибуните“, да се намери алиби да не се строи „Белене”. За мен друго обяснение няма. Само че допускам този реактор, като се забавим, защото той не вярвам да остави някой да събира прах 15 години, той просто ще бъде продаден на Турция или на някой друг наш съсед”, коментира Георги Първанов.