Законовата процедура е възможно да бъде спазена и в казуса с КТБ - влоговете до 100 000 евро в поставената под надзор банка ще бъдат защитени. Това стана ясно след консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че спестяванията на "добрите данъкоплатци" ще получат защита, направилите рисково вложение ще трябва да се примирят с последиците, а извършилите спекулативни престъпления ще бъдат наказани.

Казаното от Плевнелиев се разминава с първоначално изразената от БНБ идея да бъдат "спасени" всички влогове на лица, които не са свързани с ръководството на трезора.

На консултациите се разбра, че няма консеснус за специален закон за преструктурирането на КТБ. За сметка на това, Росен Пленвелиев обяви, че има "пълен консенсус за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз".

По отношение на т.нар "Закон за КТБ", Плевнелиев посочи, че БНБ, правителството (основно) и Министреството на финансите ще продължат да търсят окончателно сходство в позициите си, като той няма притеснения, защото и в сегашното законодателство има достатъчно ясни правила за това какво се случва с една финансова институция, когато тя фалира.

Чернова от предложения от БНБ законопроект се появи в Интернет през почивните дни и от нея се разбираше, че част от ресурса за преструктурирането на банката ще дойде чрез емитиране на държавни ценни книжа.

Плевнелиев, посочи, че има консенсус за международен одит на банката (и законови промени за подобряване на банковия одит като цяло), а чрез международното правно сътрудничество ще се търсят лицата, които са получили необезпечени кредити през офшорни и свързани компании.

Консултациите с парламентарните политически сили и с изпълнителната власт за обсъждане на анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание” идват на фона на ситуация, невиждана от 90-те години.

В петък БНБ обяви, че при одит на поставената под надзор Корпоративна търговска банка е открита "дупка" в кредитния портфейл в рамките на 3.5 млрд. лева.

Централната банка обяви плановете си за преструктуриране и одържавяване на "Креди Агрикол", която е част от финансовата група. Ще бъдат "спасени" всички депозити на КТБ, които не са на свързани лица, като ликвидността ще бъде предоставена от Фонда за гарантиране на депозитите, Българската банка за развитие и БНБ.

С грижа за следващия кабинет

Плевнелиев посочи, че има консесус и за за това общините да бъдат подпомогнати с финансиране чрез актуализация на бюджета, за да могат да бъдат бенефициенти по европроекти: "По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. догодина".

По думите на Плевнелиев, правитвелството е готово да актуализира бюджета на НЗОК по начин, който да гарантира функционирането на системата, докато няма работещ парламент.

"По инициатива на правителството, Народното събрание ще приеме промени в бюджета, които целят гарантирането на един плавен преход към служебното правителство", подчерта Плевнелиев.

По думите му пакетът от мерки включва повишаване на дефицита до 3%, "държавен дълг в разумни граници" и възможност служебното правителство да взема заеми.

Борисов готов на компромис по темата КТБ

Не е постигнат консенсус за специален закон за фалита на КТБ между политическите сили, участвали в консултациите при президента. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след края им.

Остава към този момент сега действащият закон. Аз бях готов да търсим компромис, ако се свали банковата тайна. Ако се каже какъв е произходът на парите, платени данъци, евентуално да се търси подобен вариант. Когато стигнахме до детайлите обаче, излизаха много неизвестни”, допълни той.

Борисов каза още, че от ГЕРБ подкрепят влизането на страната под чуждестранен банков надзор и е поискал оставките на ръководството на централната банка: „В момент БНБ има първо - репутационен проблем, на тези хора не се вярва. Поисках на Иван Искров вътре и на членове на УС, ако искат, да си дадат оставката”.

Макар че общо съгласие не е постигнато, от ГЕРБ този път останали доволни от премиера Пламен Орешарски и от финансовия министър Петър Чобанов: „Казаха, че ще актуализират и бюджета, и тавана на дълга и Здравната каса. Остана да кажат в рамките на тези няколко работни дни с колко и как. Те поеха ангажимента, че ще внесат съответните промени. С колко и как ще се решава в парламента след предложение на МС”.

Атмосфера

Пред сградата на президентството се бяха събрали десетина протестиращи, които освиркваха на влизащите за консултациите. Те призоват политиците да седнат на една маса ако искат „да управляват просперираща държава, а не руини”.

на "Дондуков" 2 имаше засилено полицейско присъствие.

Снимка: Елица Попова

Освен тях, колорит внесе група чуждестранни туристи, която се спря пред президентството, за да снима гвардейците.

По-малката злина

Финансисти и анализатори са категорични - еднозначен отговор за това каква част от депозитите ще бъдат спасени няма и изборът е сведен до "по-малката злина". Според анализаторите, логично е да се гарантират само депозитите до 100 хиляди евро, както предполага законът.

От друга страна обаче експертите отчитат и риска да не се нанесе сериозен удар върху доверието и стабилността на банковата система.

Според банкера и бивш финансов министър Стоян Александров една от стъпките за решаване на кризата е оставката на кабинета и на управителя на БНБ, за да може след това да се избере нова фигура, в която да има доверие и подкрепа.

Може да доведе до неконтролируемо поведение на спестителите и те да кажат „Я по-добре да си прехвърлим парите в чужди банки, не в България, а да ги изнесат извън България. Това означава че може да изтекат милиарди от нашата банкова система и когато утре тръгне икономиката и е необходим ресурс да се окаже че го нямаме”, обясни той.

Икономическият анализатор Калоян Стайков подчерта, че не може „просто да се напише празен чек и да се каже „Ще спасим банката на всяка цена!”.

Той напомни, че през миналата седмица Българска народна банка и Министерството на финансите са обещали, че всички детайли около „спасяването” ще бъдат описани и, ако това не е направено, не може законът да бъде определен като „добро решение”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”