Имаме подозрения, че Росен Плевнелиев изпълнява поръчките на това управление, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Той предупреди президента, че ще влезе в политическа игра, за която няма основание, след като парламентът вече се е произнесъл с решение за референдума.

Затова левицата предлага държавният глава да организира още една среща за доуточняване.

„Това е основен инструмент, право, когато виждаме, че закони, приемани от това мнозинство, нарушават конституцията. Няма правителство за последните 10 години, което да е загубило толкова много конституционни искове. Цялата философия на това правителство е антиконституционна. Позицията ни е ясна – няма база за питане дали е конституционен въпросът за референдум”, каза Станишев.

Вчера държавният глава заяви, че обмисля дали да сезира Конституционния съд (КС) по въпроса за референдума, което бе разтълкувано от „червения” лидер като подизпълнение на волята на ГЕРБ и на правителството.

По думите му управляващите се притеснявали от многото хора, които с подписите си заявявали, че искат да бъде чуто мнението им.

„ГЕРБ все повече се страхува, че ще загуби реално доверие. Затова ще създадем нужната организация с европейски институции и наблюдатели, за да може да бъде гарантирана волята на народа”, каза лидерът на БСП.

Според него антикорупционната комисия на Яне Янев и комисията „Белене” в парламента целят да дискредитират референдума. Станишев ги определи като необективни, защото това правителство е продало националния интерес и сега „трябва да замаже нещата”.

„Ние имаме само един интерес – българските граждани за си получат обратно държавата и да може тяхното решение да е валидно във всички институции. Затова бяхме водеща сила в събирането на подписи. Изключително много българи, които не са привърженици на БСП, са се подписали в подписката за референдум”, обясни за пореден път мотивите на левицата Станишев.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи