Засега от АБВ обсъждаме какъв профил трябва да има бъдещият президент. Това каза в отговор на журналистически въпрос в Шумен вицепремиерът Ивайло Калфин, който е в града за да участва в отчетно-изборно събрание на местната организация на партията.

На друг въпрос , свързан с това какъв трябва да е кандидатът за президент според АБВ, Калфин каза, че трябва да е човек, който е способен да обединява, не да разединява.

Трябва да е човек, който е силен, който има ясно заявени възгледи по отношение на външната политика и сигурността, който е в състояние да отстоява българските интереси , който трябва да е чувствителен към проблемите на страната, "въобще човек който да може да обединява зад себе си", отбеляза Калфин, цитиран от БТА.

Той уточни, че в АБВ все още не се водят разговори за издигане на кандидатури за предстоящите избори. "Подготвяме конференция за средата на май, тогава вероятно ще стане дума", каза Калфин.

Социалният министър отбеляза, че има много ниски пенсии в страната. "С това, което направихме и се надявам да се стабилизира НОИ тази и следващата година, действително има основание, особено за хората, които са се пенсионирали отдавна, да се търси някакво допълнително подпомагане", коментира министърът. Въпросът е под каква форма да е - дали с увеличение на пенсиите, или със системата на социалното подпомагане, уточни Калфин.