Сблъсък не толкова на идеите, колкото на интерпретациите за минали събития – в това се превърна съвместното гостуване на лидера на „Движение 21” Татяна Дончева и ген. Валентин Петров от АБВ в студиото на „Тази неделя”.

Двамата изобилно спориха за разработката „Галерия”, като бившият главен секретар на МВР заяви, че случилото се преди години е показало, че „влизат главни редактори в ДАНС като в библиотеката „Кирил и Методий” и четат разработки”.

Той обвини Дончева, че сатанизира хора в БСП и манипулира общественото мнение. Той подчерта, че политическият проект на Георги Първанов се отличава от Столетницата с това, че на „Позитано” са „хора, които не държат на думата си, хора, които лъжат не само електората и членовете на партията, но и хората, които очакват да изпълнят предизборната си кампания”.

По отношение на генезиса на политическата сила, Петров отговори на въпроса с въпрос: „Кои лидери не са деца на партията-майка?”.

Дончева на свой ред посочи, че „АБВ има генерали за генерален щаб”, докато нейното движение няма представители на МВР и армията за сметка на млади експерти.

Тя подчерта, че Георги Първанов и Румен Петков са се разделили с БСП, защото са изгубили позициите си. По думите й АБВ може би е нов вариант на генералското движение в левицата.

„Движение 21” не е просто алтернатива на БСП, то е алтернатива на политическото статукво, задушено от обръчите на Доган”, заяви тя.

В края на разговора ген.Петров отказа да стисне ръката й с мотива, че не е говорела истината.