Сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК), както и страниците на МВР и ГРАО вчера не просто са блокирали, а са станали обект на безпрецедентна хакерска атака.

530 милиона влизания в рамките на 10 часа. Една четвърт са от компютри от Виетнам, Турция и САЩ. Това е причината за пълното блокиране на сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО. Атаката е най-силната правена у нас.

"Не 10 пъти, не 100 пъти, а 3000 пъти по-мощна атака. До 15 000 хаквания в секунда вървеше атаката и то след като мина през защитата”, коментира Михаил Константинов, директор на "Информационно обслужване".

Атака срещу публичността - така вижда нещата известният блогър Константин Павлов-Комитата, който беше независим наблюдател на изборите вчера. Заради блокирания сайт на ГРАО хората не можеха да проверят къде да гласуват, а от сайта на МВР нямаше информация за нарушенията.

От ЦИК увериха, че хакерското нахлуване не може да повлияе на вота.

"Системата, чрез която се извършва компютърната обработка на гласуването от "Информационно обслужване" е изолирана от интернет пространството, така че там е гарантирана сигурността на данните", обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Днес сайтът на комисията вече работи, но страниците на МВР и ГРАО още са извън строя. В ЦИК продължават да пристигат данните за вота от цялата страна, като и прогнозите са, че последните протоколи ще дойдат до края на утрешния ден и до четвъртък комисията ще обяви крайните официални резултати от местния вот.