Общата сума, необходима за местния вот наесен и референдума, който ще се проведе с него, ще бъде около 51 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за организацията на предстоящите избори, стана ясно от днешното правителствено заседание.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че първоначално за изборите са поискани 69 милиона лева, но финансовият министър Владислав Горанов заявява, че е успял с различни методи да свали числото до близо 51 млн. лева.

23 милиона от тях са възнаграждения, ако не ви стигнат, повече няма, изтъква министър-председателят Бойко Борисов пред министрите.

Доклад на външния министър Даниел Митов алармира за предстоящи проблеми при гласуването на референдума от нашите сънародници в чужбина, защото към момента има изключително малко заявки на българи зад граница, които да участват в референдума.

Митов призова парламентарно представените политически сили за съдействие и разбиране при попълването на секционните избирателни комисии /СИК/ в чужбина за референдума. 

Той заяви, че съществува риск в някои държави да се отворят секции, в които да няма много желаещи да участват в референдума, като Турция и Испания например. 

Също така съществува риск в някои държави да не можем да попълним броя на хората, участващи в секционните избирателни комисии, посочи Митов. Той припомни, че Централната избирателна комисия е длъжна да открие повече от 430 секции, където те са съществували, и в които са гласували не по-малко от 100 български граждани. 

Във всяка една секционна избирателна комисия в чужбина трябва да има представител на министъра на външните работи, а останалите са представители на политически партии. Ако няма достатъчно сериозен интерес, съществува рискът да не можем да попълним секционните комисии, затова призивът ми е към политическите партии, особено парламентарно представените, е да окажат съдействие и да попълнят в максимална степен своите квоти, заяви Митов.

По думите му друг казус възниква с хората, които трябва да се командироват за попълване на състава на СИК в чужбина и, на практика, лишаването им по този начин от гласуване в местните избори. Трябва да се намери формула, по която да се командироват тези хора и да не се нарушава конституционното им право да гласуват, категоричен беше министърът.

Регистрацията на партиите за местния вот продължава

И днес продължава регистраците на политическите сили за участие в местния вот наесен. Досега 8 партии са подали документи за участие в изборите.

ГЕРБ спазиха традицията си и вчера се регистрираха първи.  В продължение на дни педи това от Младежката организация пазиха ред пред ЦИК.

От Комисията обясниха, че са взели всички мерки, за да не може в партийните подписки да се  злоупотребява с личните данни на гражданите.   

През интернет страницата на ЦИК всеки гражданин ще може да провери  с единния си граждански номер дали фигурира в подписка.

Проверките ще станат възможни след няколко дни, веднага щом първите внесени подписки бъдат качени в интернет.