„За първи път се постигна консенсус в политическия елит - да се удря по служебното правителство”, това заяви пред bTV служебният премиер Марин Райков.
„Още на третия ден един от партийните лидери, който е участвал в управлението на страната и си е изкарал мандата, започна да прави оценка на работата ни. Това за мен е проява на лош вкус”, добави министър-председателят.

„Крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива. Не мога да не бъда смутен от хипотезата, че може да бъдат подслушвани неправомерно политици, журналисти”, коментира той по повод изнесената от Сергей Станишев информация, че Цветан Цветанов е „накичил” с незаконни СРС-та редица обществени личности, депутати и др.

„Това е тотално неприемлива практика. Дали такава действително има, не мога да се ангажирам”, добави премиерът. „Говорих с Калин Георгиев, който категорично увери, че не съществува такава практика. Като министър-председател не считам за нужно да се ангажирам по темата кой какво предполага. Смятам, че има институции, те вече са сезирани”, посочи Райков. По думите му всяко доказателство за подобна практика ще срещне изключително силен отговор от негова страна.

Премиерът посъветва политическите сили разгръщат своята предизборна кампания с аргументите, които преценяват за най-удачни.

Министър-председателят е доволен от факта, че доверието в служебния кабинет към момента е голямо и той е готов да направи всичко възможно, за да не разочарова хората. „Преди време казах думата солидарност”, припомни Райков. Той посъветва българите, които имат възможност, да помогнат на тези около себе си. „Сега казвам думата „правила”, но също се намериха хора, които да реагират остро на тази дума”, сподели премиерът.

Той призна, че изборът на министри не е негов едноличен. „Не съм избрал сам министрите си, това е направено съвместно с президента. Той положи огромни усилия, за да може да идентифицира тези личности с висок професионализъм и те да могат работят в екип”, обясни Райков. Той призна, че повече от половината ръководители на ведомства не са му вдигали телефона поне веднъж. Освен това той е отхвърлил няколко предложения на министрите, свързани с разходи.

Райков уточни, че откакто е премиер, се е чул веднъж с Бойко Борисов, който му оказал подкрепа и изразил съчувствието си. С президента Росен Плевнелиев се чували много по-често.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация