Още преди първия мандат на масата вече има нова идея - кабинет с третата папка, в който да влязат и някои от служебните министри.

Профилът му да е експертен, а задачата - да се справя с кризите.

„Би могло да се потърси и участието на президента Румен Радев и част от служебния кабинет да бъде приет от останалите партии за редовен“, коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

Идеята засега не срещна подкрепа от други сили.

„Нека да видим как ще се развият нещата и разговорите", коментира председателят на „Български възходСтефан Янев.

„На кого ще се връчи третия мандат, как ще намери този мандат подкрепа – това са важните въпроси, посочи Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Шанс за правителство от „Демократична България" виждат във втория мандат и са готови да подкрепят „Продължаваме промяната".

„Ако искаме да имаме стабилно управление то да бъде през втория мандат на ПП. Първият за нас ще бъде безплоден, тъй като очевидно никой не иска да партнира на ГЕРБ“, добави Ивайло Мирчев от ДБ.

От БСП бяха лаконични. Виждат шанс за правителство, но на кого - не казват.

„В това НС има плаващи мнозинства, когато става въпрос за политика, за национални интереси. Не би трябвало да има някакви предварителни условия“, обясни Атанас Зафиров от БСП.

А докато партиите мислят различни идеи за кабинет, покани за оставане във властта към служебни министри все още няма.

„Рано е още да дискутираме такава хипотеза, нека да мине цялата конституционна процедура. Аз смятам, че трябва да има редовен кабинет с ясна програма, с ясен хоризонт на действие, с политическа подкрепа“, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов.

От ГЕРБ все пак заявиха, че ще опитат да подредят правителство и със своя първи мандат.