Поклонението пред покойния проф. Божидар Димитров ще се състои на 4 юли от 10 до 16 ч. в Националния исторически музей, съобщиха от ръководството.

Димитров си отиде на 72-годишна възраст от сърдечна недостатъчност.

„С изумителната си работоспособност, с професионалната си упоритост и находчивост той участва активно в създаването, укрепването и утвърждаването на НИМ като най-представителната и най-авторитетната музейна институция в България, с престижно име у нас и в чужбина”, пишат колегите му от НИМ.

Колегите на Димитров казват, че имал страхотно чувство за хумор.

За мнозина най-впечатляваща е историята с отказа му да върне Паисиевата история и опашките от плачещи пред витрините на музея хора.

„Спомням си в края на 90-те години, когато той направи поклонение в Съдебната палат, тогава там беше националния исторически музей, и той отказа да върне Паисиевата история и влезе в конфликт с президента Петър Стоянов. Тогава беше уволнен. В един неформален разговор го попитах „Божидаре, как можа да върнеш историята в Атон”, а той ме погледна и каза „А сигурна ли си, че съм я върнал”, спомня си доц. Бони Петрунова.

На ул. „Странджа” в Созопол, където Божидар Димитров е роден и израснал, неговите приятели си спомнят, че от ученик обичал историята и археологията.