„Изгубихме един голям български историк, един сладкодумен историк, имам и други добри, но сухари, а той умееше дори забавно да разкаже… и имаше позиция. Сега останаха много малко колегите, които са с позиция, а по-скоро са приспособленци”, това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV историкът акад. Георги Марков в памет на проф. Божидар Димитров.

На 1 юли на 72 години почина дългогодишният директор на Националния исторически музей (НИМ).

Димитров е един от най-популярните български историци. Роден е на 3 декември 1945 година в Созопол. Близо 20 години ръководи Националния исторически музей.

Едни от най-запомнящите се изяви на професора са свързани с позицията му за Македония и Баташкото клане, със скелета на вампира от Созопол, с отказа му да върне Паисиевата история.

Божидар Димитров беше министър без портфейл в първото правителство на ГЕРБ с ресор българите в чужбина. Напусна сам, след като беше оповестено, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Преди година се оттегли и от поста директор на НИМ, като излезе в пенсия. Основа движение "Кубрат" с идеята то да се превърне в партия.

Съболезнования към близките му изрази премиерът Бойко Борисов.