„Поклон пред силата ви“ - с тези думи вътрешният министър Калин Стоянов връчи на пожарникарите ключовете на новата специализирана техника, предназначена за гасене на пожари.

ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ получи шест специализирани автомобила с оборудване за пожарогасене и за спасяване на пострадали при ПТП-а, както и един медицински автомобил.

„Ситуацията в страната е такава, че вероятно още в следващите дни новата техника да бъде на терен“, отбеляза още вътрешният министър.

Той изрази думи на благодарност към пожарникарите, които вече седмици поред водят битка с пожарите, разразили се на различни места в страната.

„Благодаря ви за силата, всеотдайността и борбеността, които показвате ежедневно. Свидетели сме на тежки ситуации, но вие се справяте успешно, защото не допуснахте загуба на човешки животи“, каза той.

Доставката на новата техника на обща стойност почти 3,9 млн. лв. е началото на множество други – както на пожарни автомобили, така и на оборудване и лични предпазни средства.

Събитието се състоя в присъствието на зам.-министъра на вътрешните работи Тони Тодоров, главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, директора на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов и директора на СДПБЗН старши комисар Веселин Гетов.

Снимка: МВР

Министър Калин Стоянов обобщи ситуацията във връзка с пожарите на територията на страната.

 

„Локализиран е пожарът, възникнал в Хасковско. Продължава битката с огъня около Вършец, Монтанска област, развиващ се в труден район. При Цалапица има сериозно задимяване, периодично се измерва качеството на въздуха, като нивата са в норма. В Благоевградска област днес ще работят двата самолета от Швеция и летателна техника на Министерството на отбраната“, посочи той.

„Няма опасност за населените места и за гражданите. Вече започваме на някои места да овладяваме фронтовете, на които се развиват трите големи пожара – на българо-гръцката граница, в община Струмяни и в село Сенокос“, посочи още вътрешният министър и информира, че на място има множество техника, служители на пожарната, на горските стопанства, на отбраната и на доброволци.

Снимка: МВР

Започнала е да се успокоява ситуацията край Елин Пелин. Според министър Калин Стоянов единичните гърмежи, които продължават все още да се чуват, не възпрепятстват прокуратурата и следствието. Извършени са процесуални действия на участък от склада и продължава активната работа.