Лидерът на "Воля" Веселин Марешки се е подписал под проекта за нова Конституция. Няколко часа по-рано той обяви, че партията му няма да участва в събирането на подписи за нов върховен закон.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е сред последните подписали се под проекта за Нова конституция на ГЕРБ. С него, общо 10 депутати от "Воля" подкрепят новите текстове. Това става ясно от качения проект на сайта на Народното събрание. Само няколко часа по-рано в ефира на "Тази сутрин" по bTV, Марешки беше на друго мнение. 

"Ние в събирането на тези 120 подписа, няма да участваме. Видя се, че има некорумпирани депутати", каза Марешки. На въпрос: "Кои са те?", той отговори: "Ами, от нашата група. Имате ли един факт, че сме участвали в някаква корупция". 

Неведнъж Марешки е заявявал, че, "Воля" е единствената последователна политическа партия". Днес лидерът на "Воля" не дойде на работа в парламента. Все още няма и коментар. А в седмиците преди крайния срок за подписите, Марешки няколко пъти сменяше позициите си. 

На 14 август той каза, че: „България днес няма нужда от Велико народно събрание, а от велики българи”. 5 дни по-късно, обаче, на 19 август, лидерът на "Воля" твърдеше друго: „Единствено и само от гледна точка на отхвърлянето на тази институция Велико народно събрание. Аз не виждам по-добро време за свикването на Велико народно събрание”. 

Миналата година, на 14 март, те изненадващо напуснаха парламента, но се връщаха за регистрация по времето, когато БСП бойкотираше заседанията.

Тогава той обясни, че са взели това решение, защото разговорите продължават, но не уточни какви са причините. Пет дни по-късно Веселин Марешки се срещна с ГЕРБ и обяви, че се връща в парламента. Тогава думите му бяха, че: „най-вероятно всички вие, които сте с голям опит в отразяването на политиката на парламентарната дейност, сигурно се чудите какво става. Как така има такава партия, която не иска нищо за себе си, за председателя си”.

Според опозицията, има сделка между „Воля“ и ГЕРБ за проекта за нова Конституция, която заради променливата позиция на Веселин Марешки висеше на косъм. „Вчера Министерски съвет раздаде концесия на депутатите от „Воля“, за да има подкрепа“, заяви Таско Ерменков от БСП.

И докато в Народното събрание преговаряха за новия върховен закон, Министерският съвет реши да отдаде на Концесия част от плажа на „Кабакум“ на бивш депутат от „Воля“. Преди 8 години Марешки построи фитнес на пясъчната ивица в друга част на „Кабакум“. Днес лидерът на Воля не беше забелязан в пленарната зала.

Очаквайте Веселин Марешки утре, в предаването "Тази сутрин".

Кабинетът няма да подаде оставка заради сблъсъците вчера по време на протеста – тази теза лансираха днес управляващите като мотив да не се оттеглят. 

„След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, ние спираме този дебат, защото ако го направим – ще означава, че всяко следващо правителство ще може да бъде свалено от криминалния свят. Това, ние, няма да допуснем не заради сегашното правителство, а заради следващото правителство, което може да бъде сваляно само в тази зала, а не през улицата и платени агитки“, коментира Тома Биков от ГЕРБ. 

Денят продължи с изненади – по време на дебатите за  промени в изборното законодателство, председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че не е съгласна с текст, внесен от ГЕРБ. „Не одобрявам 48 ч. гласуване“, уточни тя. 

Все пак, на първо четене промените въведоха норма, че гласуването ще продължи до 2 дни, ако има обявена епидемична обстановка. А машинният вот и хартиените бюлетини ще са две опции за секции с над 300 души.