До откриването на новото 47-мо Народно събрание остават броени часове. То отново ще заседава в старата си сграда, която администрацията вече подготвя за новите 240 депутати.

По традиция първият звънец ще бъде ударен от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от ИТН.

Големи промени и ремонти няма. Дребни козметични промени, нови табелки на вратите на парламентарните групи и пощенските кутии - така администрацията се готви да посрещне новите народни представители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Българският парламент е напълно готов да посрещне новият състав на 47-ия парламент. няма големи промени, освен че е изчистен и хигиенизиран. Новото са поставките за дезинфектанти и скулптурите”, казва Красимир Красимиров от Дирекция "Връзки с обществеността" на НС.

Единствената партия, която запазва стаята си, е ДПС. Всички останали са разместени, а някои са придобили и нови помещения.

Изненадата при разпределението на стаите е, че „Има такъв народ“ са получили част от помещенията на ръководството на парламента.

В петък след тържественото удряне на звънеца ще бъде спазена парламентарната традиция.

„Всички депутати вкупом полагат клетва, пускат се химна на България и Европейския химн, полага се клетва и се подписват клетвените листове“, казва Красимиров.

Все още няма яснота кой ще оглави 47-то Народно събрание. За председател се спрягат имената на две дами - на Ива Митева, която беше начело на 45-то и 46-то събрание, и на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Другата пленарна зала в Партийния дом ще остане празна и неизползваема и през този парламентарен мандат.