Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване на „Евростат“. Двама от всеки петима нямат собствена стая. На най-тясно живеят в съседна Румъния – там почти 50% от хората обитават пренаселени домове.

Снимка: btvnovinite.bg

Страната ни е трета след Латвия, където процентът е малко над 42 на сто. Следват Хърватия и Полша. В дъното на класацията са Кипър, Ирландия и Малта - там едва между 2 и 3% живеят в пренаселени жилища. 

Снимка: btvnovinite.bg

Осемчленното семейство на Ралица и Николай, което малко преди Нова година се сдоби с втора двойка близнаци, си има и дядо. Жената споделя, че никога не си е представяла, че ще има цели шест деца.

В четиристайното жилище живеят деветима. Две от децата спят в стаята на Ралица и Николай, отселите четири в отделна. „Може да ви се вижда тясна, но всъщност е използвано всяко едно кътче. Животът на три поколения под един покрив ни прави по-сплотени“, категорична е жената.

Според експерти това, че поколения българи живеят заедно се дължи и на финансовите възможности, и на културата ни. През последните години обаче моделът на патриархалното семейство се разчупва

Снимка: btvnovinite.bg

„Все повече младите семейства избират да живеят сами, включително с цената на известни лишения. Все повече съществува пазарен и култерен натиск да се случи това. Вече в България почва да е малко срамота да живееш с мама и татко“, коментира социалният антрополог Харалан Александров.

При продажбата на имоти се отчита, че все по-млади хора търсят собствен дом, а и се увеличава търсенето на по-големи жилища.

Снимка: btvnovinite.bg

Разчупването на патриархалния модел доказва и статистиката. Преди 10 г. в пренаселени домове са живеели над 47% от българите. Пет години по-късно те намаляват с шест процентни пункта.