Почти 27 хиляди работници от затворените бизнеси все още чакат помощта от 24 лева на ден, която държавата трябва да изплати за декември, обобщават от Социалното министерство.

За януари онези, които са само на минимална заплата, всъщност ще получават по-малко. От 1 януари държавата вече покрива 75 процента от осигурителния доход, което реално означава по-високо обезщетение, но само за хората с по-високи заплати.

Ако помощта се изчисли върху минималната заплата и ако служителят няма допълнително плащане за прослужено време, вместо 24 лева дневно ще взима 22 лева и 15 стотинки.

Трябва обаче да отбележим, че почти толкова е получавал и докато си е взимал минималната заплата.

Светлана Стоянова е от хилядите работници, които до днес чакат компенсациите си. В неплатен отпуск е от началото на декември. Казва, че има късмет, че поне мъжът й получава заплата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме в неплатена отпуска вече 2 месеца и не сме получили никакви обезщетения. Не знам защо държавата се бави. Ние имаме дългове както всички нормални хора, заеми и сметки. Ако не се платим тока, ще стоим на студено. За съжаление, пари няма“, казва Светлана.

По данни на социалното министерство до момента са подадени  заявления за подпомагане на почти 43 хиляди работници. Платено е едва на 16 хиляди. Останалите чакат.

Снимка: btvnovinite.bg

Според социалния министър  забавянето идва заради огромния обем работа. Парите се изплащат по отделно и за всеки работник трябва да се попълни отделно платежно нареждане. А имало и грешки.

„Много декларации бяха сгрешени. Много грешки в банковите номера. Най-честата грешка пропуснати цифра или объркана буква. Ако не бяха сгрешили хората щяха да са си получили парите“, заяви Деница Сачева.

„Никой не ми се е обадил че сметката ми е сбъркана, че е сгрешена. Никой от моите колеги не е получил нищо - това означава, че не е въпроса в сгрешената банкова сметка“, казва пък Светлана Стоянова.

Обещанието на властите е до края на януари всичко дължимо да предишните два месеца да бъде платено.

За да се навакса забавянето към по-малко натоварените бюра по труда ще се пренасочат документите от места с най-много заявления. В началото на февруари ще започне и приемането на документите за януарските обезщетения.

  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област
  • Липсващата държавна подкрепа безпрецедентно обедини музикантите у нас
  • Мерките в червените зони: Спират плановия прием в болниците
  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията