Почти 27 хиляди работници от затворените бизнеси все още чакат помощта от 24 лева на ден, която държавата трябва да изплати за декември, обобщават от Социалното министерство.

За януари онези, които са само на минимална заплата, всъщност ще получават по-малко. От 1 януари държавата вече покрива 75 процента от осигурителния доход, което реално означава по-високо обезщетение, но само за хората с по-високи заплати.

Ако помощта се изчисли върху минималната заплата и ако служителят няма допълнително плащане за прослужено време, вместо 24 лева дневно ще взима 22 лева и 15 стотинки.

Трябва обаче да отбележим, че почти толкова е получавал и докато си е взимал минималната заплата.

Светлана Стоянова е от хилядите работници, които до днес чакат компенсациите си. В неплатен отпуск е от началото на декември. Казва, че има късмет, че поне мъжът й получава заплата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме в неплатена отпуска вече 2 месеца и не сме получили никакви обезщетения. Не знам защо държавата се бави. Ние имаме дългове както всички нормални хора, заеми и сметки. Ако не се платим тока, ще стоим на студено. За съжаление, пари няма“, казва Светлана.

По данни на социалното министерство до момента са подадени  заявления за подпомагане на почти 43 хиляди работници. Платено е едва на 16 хиляди. Останалите чакат.

Снимка: btvnovinite.bg

Според социалния министър  забавянето идва заради огромния обем работа. Парите се изплащат по отделно и за всеки работник трябва да се попълни отделно платежно нареждане. А имало и грешки.

„Много декларации бяха сгрешени. Много грешки в банковите номера. Най-честата грешка пропуснати цифра или объркана буква. Ако не бяха сгрешили хората щяха да са си получили парите“, заяви Деница Сачева.

„Никой не ми се е обадил че сметката ми е сбъркана, че е сгрешена. Никой от моите колеги не е получил нищо - това означава, че не е въпроса в сгрешената банкова сметка“, казва пък Светлана Стоянова.

Обещанието на властите е до края на януари всичко дължимо да предишните два месеца да бъде платено.

За да се навакса забавянето към по-малко натоварените бюра по труда ще се пренасочат документите от места с най-много заявления. В началото на февруари ще започне и приемането на документите за януарските обезщетения.

  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!