Почивна база замърсява яз. „Цонево“ с фекални води. Това е установила проверка на експерти от Басейнова дирекция „Черноморски район“ към Регионалната инспекция по околна среда във Варна. До инспекцията се е стигнало след сигнал за замърсяване на водата във водоема, който се намира на територията на с. Дебелец, общ. Дългопол. 

„По време на проверката беше извършен обход около крайбрежието на яз. „Цонево“ и беше извършена проверка на почивна база „Комплекс Дебелец“, която  е отдадена под наем на фирма „Съни Бел – 2016“ ЕООД. На място е констатирано, че шахтата за отпадъчни води, е бетонирана и не може да бъде отворена“, уточняват от ведомството. 

Инспекторите са установили още, че в близост е има бутон, чрез който се включва помпа, чрез която по тръба и монтиран към нея пожарникарски шланг, се изхвърлят отпадъчните води в сухия ръкав на яз. „Цонево“. 

Констатирано е, че на мястото на заустването се усеща неприятна миризма на битово – фекални води. На дружеството наемател е направено предписание незабавно да  демонтира помпата и да премахне пожарникарския шланг, служещи за изтласкване на отпадъчни води в сухия ръкав на водоема. 

Представителят на фирмата е отказал да получи протокола. Взета е проба за анализ на водата.