Сигнал за замърсяване на язовир „Бели Лом“ в Разградско. Водоемът е един от най-големите в областта и предпочитано място за отдих и риболов.

Снимка: btvnovinite.bg

Пламен е запален риболовец, който често посещава язовира, разказва че през това лято на места около брега се забелязва странен зелен цвят и неприятен мирис, а на места - и бели петна.

Те са забелязани и от други, а снимки на замърсяването са разпространени в социалните мрежи. Според Пламен става въпрос за планктон, който започва да гние и водата започва да си променя цвета. Той смята, че това се дължи на ниското ниво на водата.

Снимка: btvnovinite.bg

По позеленелия бряг на язовира има и много мъртви раци, чиято популация обикновено е голяма. На място е извършена съвместна проверка от местната екоинспекция и експерти на "Напоителни системи", които стопанисват водоема. Те не констатират промишлено замърсяване на водата, а и в близост няма производствени предприятия.

От РИОСВ-Русе също обясняват промените с ниското ниво на водата. Към момента няма и сигнал и за мъртва риба, но ако нивото на язовира продължи да пада заради сушата, е възможно кислородът във водите рязко да намалее, което ще застраши живота в язовира.

Снимка: btvnovinite.bg

Рибарите не се притесняват за любимия си язовир.

Снимка: btvnovinite.bg
И ако на този етап естественото замърсяване от гниещите водорасли не е риск за язовира, човешката немарливост представлява такъв заради големите количества пластмасови отпадъци, които остават след рибарите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!