134 години от обединяването на Княжество България и Източна Румелия.  Събитие, което предхожда Независимостта ни и без което днешна България нямаше да я има в тази и цялост на картата на Европа.

Съединението на Източна Румелия и Княжество България е едно от най-важните събития в историята ни. Случва се 7 години след Освобождението въпреки волята на Великите сили и Русия.

Снимка: btvnovinite.bg


Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре се вдигат на бунт, организирани от Българския таен централен революционен комитет и усилията на Захари Стоянов.

Така народната воля носи Съединението на страната.

И днес, както всяка година, България празнува безпрецедентните събития, довели до една от най-светлите дати в нашата история. 

Снимка: btvnovinite.bg

По традиция - на днешния ден Пловдив е центърът на тържествата за празника. Възстановка припомня събитията от историческия ден.

Денят в Пловдив започна с тържествен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Словото му обаче беше по-скоро критично. Той даде и рецепта как българското общество да се стреми към съединение.

Снимка: btvnovinite.bg

По случай празника бяха поднесени цветя и венци на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина.

От Съединение към Пловдив и днес традиционно тръгна маратон, в който се включиха 148 състезатели. Маратон обедини десетки и в София.

В столицата бяха положени венци пред музея-костница на Александър Първи Батенберг, а по обед се извърши и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Снимка: btvnovinite.bg

Гвардейците са символ на държавността, както гербът, знамето и химнът, a техните униформи не са се променили повече от 130 г.

Ритуалите, които представя Националната гвардейска част, са свързани със съхраняването и развитието на традициите, заложени в миналото.

След Освобождението се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения.

Снимка: Ладислав Цветков

Задължително в празнични дни пред двореца и сградата на Народното събрание тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

Тържествената смяна на караула пред Президентството се извършва на всички официални празници.

Снимка: Ладислав Цветков

В сърцето на София, в парка на най-старото висше военно учебно заведение, се пазят доказателства за трудния път до Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Оградата на Военната академия е изградена от пушките, защитили каузата ни в сръбско-българската война.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тя е изградена от подарените от Руската армия общо 150 хил. пушки. Впоследствие те участват в защита на Съединението. Оградата в този вид е изградена 1933-1934 г. от 1895 броя пушки, които са поместени между 90 броя колонки, които символизират всички победи на Българската армия”, разказа майор Калин Ранчев, докторант във ВА "Г.С.Раковски".

Въпреки численото превъзходство на сърбите, българският боен дух извоюва победата. Младият офицер майор Данаил Николаев от втора дружина на източнорумелийската милиция ръководи операцията в Пловдив.

Снимка: btvnovinite.bg


Българското офицерство е обзето от идеала за единение на всички българи под една държавна стряха. Съединението ни е първата успешна крачка в този процес.