И двете бебета, починали от коклюш, са били на възраст от около 1 месец.

Едното от децата е насочено от Кюстендил към педиатричната болница в София, а другото – към кардиологичната болница в столицата. И двете бебета са приети в тежко състояние и въпреки грижите на лекарите умират от инфекцията.

При единия случай бебето е посетило личния си лекар, който изписва антибиотик. Лечението не дава резултат и след ден е преведено в софийска клиника.

При другия – майката сама е потърсила помощ в спешното отделение на града.

Първата ваксина дифтеткок се поставя на възраст 2 месеца. Тя е с три приема, като се прави реваксинация на възраст от 6 години.

От Центъра по заразни и паразитни болести отчитат цялостно покачване на случаите на болестта. До момента те са регистрирали над 200 болни от началото на годината на фона на само 4 през 2023 г. Припомняме, че данните на ЦЗПБ отчитат само тези, потвърдени в тяхната лаборатория, но не и тези от частните лаборатории.

Случаите на коклюш притесниха родителите от квартала, откъдето са починалите бебета. Радостина Александрова е майка на 6-годишната Александра и казва, че точно сега е време да ѝ направи реимунизация. „Малко сме болни, след което ще направим тази ваксина – да не се разпространи вируса“, казва тя.

6-месечната дъщеря на Ина Кючукова е изписана от инфекциозна болница след лечение на заболяването. Майка ѝ казва, че четирима лекари не успяват да разпознаят специфичната кашлица. Неонатолог поставя диагнозата.

„Жената в момента, в който отвори вратата и чу бебето как кашля, каза - бебето е с коклюш. Тя посиняваше. Спираше да диша. Това беше главната причина аз да обикалям болница след болница. Също така личната ни лекарка като ѝ се обадих да я уведомя, тя каза, че не е възможно дете, което е имунизирано, да се разболее“, разказва Ина.

Майката призовава родителите да не пропускат ваксината.

Заболяването се разпространява най-вече сред децата на възраст между 10 и 14 години.