На 69-годишна възраст е починал синът на комунистическия лидер Тодор Живков – Владимир. Това съобщи във „Фейсбук“ Калин Тодоров – син на члена на ЦК на БКП Станко Тодоров.

По информация на „Медиапул“ Живков е починал на 21 юли в столична болница – 40 години след кончината на сестра си Людмила.

Той е роден на 5 юни 1952 г. Има юридическо образование и през 1980 г. започва работа като научен сътрудник в Института по науките за държавата и правото при БАН. Под ръководството на неговия ръководител Ярослав Радев през 1981 г. защитава дисертация на тема „Правна оценка на Нюрнбергския процес“.

След смъртта на Людмила Живкова той става главен директор на Центъра „Знаме на мира“, като междувременно гради партийна кариера. До юни 1989 г. е зам.-председател на Комитета за култура. Народен представител в два парламента.

Жени се два пъти – за Маруся Мирчевска, с която има син Тодор Живков, и за Валентина Станимирова, с която има дъщеря Елизабет Живкова.

„Той не беше плейбоят, за какъвто го мислеха всички. Беше мило и добро момче, най-самотният човек, когото съм познавал. Животът му тръгна накриво, заради прекомерните амбиции на родителите му, заради тежката сянка на баща му и сестра му. И златната клетка, пак си е клетка“, написа за него Калин Тодоров.