Чувството за безвремие и постоянният цикъл от надежди и разочарования подтикват фотографа Никола Михов да се разрови в архивите на БТА за новия си проект фотокнига "ПУК#15 ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА"

В нея той съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов.  Подрежда ги тематично, като ги изважда от оригиналния им контекст. 

Снимка: Личен архив: Никола Михов
"Важен източник на вдъхновение беше и фотокнигата Kim Jong-Il Looking at things ("Ким Чен Ир, гледащ неща") на Жоао Роча", обяснява Никола.

В нея са събрани снимки на корейския лидер Ким Чен Ир, който гледа всевъзможни неща по време на официални визити - от краставица през бидон или крава до архитектурни макети и машини. Снимките в книгата са взети от сайта на официалната севернокорейска информационна агенция.

"Архивът на нейния еквивалент в социалистическа България - Българската телеграфна агенция, съществува и до днес, макар и недигитализиран. Там открих различни любопитни кадри с Тодор Живков, но реших да се фокусирам върху ритуала по откриването на нови обекти, заради препратките към днешната политическа действителност", разказва той.

Идеята за фотокнигата му хрумва в края на втория мандат на Бойко Борисов, но след дълго отлагане, едва сега той я реализира. 

"Прекарах много време в архива на БТА, където прерових дебели папки с малки снимки и кратки описания, подредени по години и събития: откриване на нови обекти, посещения на дипломатическия корпус, посрещане на световни лидери и посещения на политбюро в страната. Така в книгата, освен Тодор Живков, присъстват и другарите Петър Младенов, Добри Джуров, както и международни гости като Николае Чаушеску, Муамар Кадафи и Михаил Горбачов. По подредбата и графичното оформление работихме заедно с Никол Дечева, а целият процес продължи малко повече от месец. По ирония на съдбата, ние също имахме крайна дата, до която трябваше да “завършим обекта” - деня на парламентарните избори. В крайна сметка онлайн премиерата неслучайно беше на 1-ви април, защото сатирата е основен акцент в книгата", разказва Никола Михов.

Той споделя, че изборът на цитатите било най-голямото предизвикателство.

"Прерових стотици негови интервюта, постове в социалните мрежи и статии, събиращи крилатите му фрази. Обърнах внимание и на източниците и точността на цитатите.  Особено ценен в това отношение беше сборникът с цитати “Бойко Борисов. (В) първо лице” на издателство “Ludite”, на който попаднах, докато работех по книгата", казва още Никола. 

"Книгата съчетава два елемента - образът на Тодор Живков и думите на Бойко Борисов, подбрани така, че буквално да илюстрират действията на Живков. Заглавието, което е парафраза на “КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА”, дешифрира церемониите по откриване на нови обекти в три действия: Чупи (питки), Реже (ленти), Полива (с менче). Спиралата разделя фотографиите на две, като от едната страна остава вождът, а от другата - народа - официални лица, моми в народни носии и възторжени граждани", коментира още авторът на книгата.

"Основната идея на книгата е не толкова да припомни миналото, колкото да направи паралел с настоящото. Тя е разделена на три части, всяка с по 15 снимки, на който монотонно се повтаря едно и също действие. Изваждайки тези фотографии от оригиналния им пропаганден контекст, акцентирам върху баналността на политическата символика и предаването на щафетата между поколенията в българската политика. Стремя се да задавам посоки, но да оставя на гледащия да възможността за разнопосочни интерпретации", добавя още Никола.

Авторът е предвидил и специална поп-ъп изложба, с която да представи своя нов проект. Тя ще се състои на 14 май между 17:00 и 21:00 ч. Освен фрагменти от книгата, тя включва и непубликувани  кадри, на които Никола Михов попада в архива на БТА.

"По-време на откриването на поп-ъп изложбата, с която ще представим книгата, планираме да пресъздадем атмосферата от снимките с церемония по рязане на ленти с участието на публиката. За разлика от истинските церемонии, при нас всеки ще може да влезе в ролята на големия лидер, да чупи, реже и полива, при това без да ощетява държавния бюджет", казва Никола Михов

За Никола Михов:

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица фотографски изложби  и фестивали, като: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун  (2018), Rencontres d‘Arles, Франция (2017). Първата му фотокнига „Forget Your  Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45,  2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на British Journal of  Photography. Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за  наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.  Негови фотокниги са част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!