Значително по-засилен трафик се наблюдава на входа на София откъм магистрала "Тракия" в сравнение със сутринта. Колоната от автомобили достига до 1,5 км.

Част от автомобилите бяха изнесени в по-малките странични артерии на магистралата, където имаше затруднения. На КПП-то има два пъти повече полицаи, за да могат да обслужат влизащите в града автомобили.

Снимка: btvnovinite.bg

По-рано този понеделник от МВР уточниха, че за момента промяна в изискваните документи няма. Те са същите като тези за излизане от града.

На човек, напуснал София заради погребение на близък, бе изискано удостоверение от населеното място, където е бил, след което бе допуснат в столицата.

Право да преминават през целия ден имат превозни средства, каращи храна или болни хора. В декларацията за преминаване обаче изрично се посочва телефон на лечебното заведение и лекуващия го лекар, за да бъдат проверени.

През деня от шофьорите се изискваха обичайните декларации и лична карта. От МВР вече извършват и насрещни проверки и подават сигнали към прокуратурата.

„По-фрапиращите нарушения са хора, които декларират трудова ангажираност, а се оказва, че са регистрирани в бюрата по труда. Други декларират, че работят в конкретни дружества, а се оказва, че няма сключени договори“, разкрива ст. комисар Георги Хаджиев, началник на СДВР.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от шофьорите одобряват мерките.

„Трябваше по-строги да станат доста по-отрано“, смята Данаил Петков, който споделя, че не е имал проблеми на КПП-то и е преминал за 3 минути.

За други - като Михаил Тодоров, който идва от Германия, обаче прибирането се превръща в ад. Кара приятел до Сливен, а за да се върне до родния Видин му отнема цял ден.

„От Видин до Сливен. Снощи ми отне 9 часа и половина“, споделя Михаил.

Точно в 8:00 ч. пунктът затвори. Имаше закъснели, които останаха блокирани. Сред тях имаше и хора, които трябваше да хванат полет от летище София.

„Занесохме лекарства на баща ми. Онкоболен е човекът. Пуснаха хората в четвъртък с декларации да ходят и веднага в петък - "не може да се връщат". Нарочно го направиха“, смята Веселин Иванов.

А на автомагистрала "Хемус" шофьор опита да се прибере в София покрай униформените с 2 промила в кръвта. Той се прибра в столицата с белезници и в патрулка.

До второ нареждане влизането в столицата е възможно само в двата часови пояса - от 6:00 до 8:00 ч. и от 18:00 до 20:00 ч. От МВР предупредиха, че представянето на документи с невярно съдържание е наказуемо.

  • В 10 области у нас не е регистриран нито един нов случай на COVID-19
  • Под 1% са заразените с COVID-19 у нас
  • Четири пъти повече излекувани от новозаразени с COVID-19
  • Въпреки кампанията с лица от шоу бизнеса, много роми са против ваксините срещу COVID-19
  • Кредит като помощ по „Възстановяване“: Собственици на бизнеси смятат, че е рисково
  • Здравният министър: Ваксинационното покритие в страната остава ниско
  • Информационна система ще покаже колко българи са се срещали с COVID-19
  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС