Добри новини за 12-годишния Александър. Той е все по-добре, изписан е от реанимацията на "Пирогов" и е настанен в друго отделение.

Вече е започнал да се храни самостоятелно, дори има желание да става от леглото и да се разхожда, разказа бащата. Предполага се, че съвсем скоро Сашко ще бъде изписан. Пред bTV бащата днес благодари на всички, които не спаха дни наред, за да открият детето. Сред тях, по думите му, са и полицаите на терен.

Срещнахме се с тях и тръгнахме по стъпките на Александър чак до мястото, където беше открит.

Екип на bTV към мястото, където беше открит Сашко

От първия час, в който Сашко изчезва, до последната минута, в която е намерен - Калин Крумов и Мартин Малинов са на терен - 9 дни и 8 нощи, за да ръководят полицейската операция, по земя и от небето.

Гл. инсп. Калин Крумов

След щастливата развръзка, екипът на bTV тръгна с полицаите към мястото, на което детето е открито. Стигна до връх Ветрушка над Радомир. На около километър и 700 метра надолу в едно от деретата, сред храсти и тръни, е открито детето.

Гл. инсп. Калин Крумов, ръководител на терен по издирването на Александър, разказа, че когато му се е обадил колегата му Милко в първите секунди не е разбрал какво му казва. Помислил, че е истинско чудо.

През всички тези дни и нощи главен инспектор Крумов е отговорен за координацията между доброволците и планинските спасители.

Екип на bTV към мястото, където беше открит Сашко


„Като се събрахме, казах - планината си е ваша, вие сте специалистите, каквото зависи от мен, като координация с ръководството и други служби, кмета, го имате. За съжаление, ние сме хора, колкото повече вървим във времето, толкова по-лоши резултати очаквахме“, обясни главен инспектор Калин Крумов.

Гл. инсп. Калин Крумов

Докато той командва от земята, инспектор Малинов ръководи в небето.

„Смисълът е животът на детето, а това е смисълът на нашата работа и щяхме да продължим, докато е необходимо“, категоричен е инспектор Мартин Малинов.

Инспектор Мартин Малинов

Двамата инспектори са и хората, които придружават 12-годишния Александър до „Пирогов“ в събота. Пред bTV бащата на детето благодари на всички, помогнали в издирването. 

„Аз искам да се преклоня и да им благодаря, огромно благодаря на тези момчета с огромни сърца и души, които върнаха нашия живот. На тях дължим живота си“, каза бащата Александър Цветанов.

Сашко вече е извън реанимацията и се възстановява.

„Виждам видимо, че и ушенцата, и бузките, и крачетата са с нормална температура, зачервяват се бузките и мисля, че се чувства доста по-добре, но ни трябва възстановяване“, допълни Александър Цветанов.

„Детето е в много добро общо състояние, няма някакви наранявания или увреди, които да имат пряка опасност за живота. С него ще работят психолози“, заяви д-р Валентин Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

А както спасителите на Сашко – Веселин и Милко, така и двамата полицаи, смятат, че просто са си свършили работата и са имали късмет. Според тях детето е герой.

Във „Фейсбук“ бащата на детето написа още, че то е добре.

Вътрешният министър и главният прокурор заявиха, че се проверяват всички версии по случая с Александър. Мястото, на което е намерен 12-годишният Сашко, е било проверявано и преди, заяви Иван Демерджиев. Иван Гешев пък коментира, че предстои сериозно разследване.

„Болестта на детето донякъде е проблем, донякъде е разрешение на ситуацията, в която е изпаднало. То е могло да намери храна, в такова състояние е било. Могло е да намери и вода. Тази хиперактивност до голяма степен му е помогнала да оцелее в тези условия до момента, в който вече е загубил възможността да се движи толкова бързо и точно поради тази причина е намерен“, обясни вътрешният министър Иван Демерджиев.

Иван Гешев съобщи, че трябва да се провери версията дали детето не е държано някъде против волята му: 

„Защото ние сме възрастни хора, аз лично бих се притеснил и не знам дали аз мога да оцелея без храна и дрехи в планината по това време на годината“, коментира главният прокурор.