По-малко от 24 ч. след изборите на 14 ноември заваляха и първите оставки. Партийни лидери поеха отговорност за резултатите на вота. 

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов, както и нейното ръководство подадоха оставка. 

„Резултатът е изключително лош, много сериозно отстъпление, спрямо резултатите на 11 юли и на 4 април. Не може да бъде оценен по друг начин освен сериозен удар по способността на „Демократична България“, с които се е натоварила“, коментира Иванов. 

„Абсолютно нормално е след тези изборни резултати цялото ръководство, Изпълнителният съвет и лидерът на партията да си подадат оставката. Това и направихме. Единодушно. Всички. Което би трябвало да подчертае още веднъж, че ние не сме ръководени от нашето его, желанието да се видим никъде. Просто искаме да спазваме принципите, които са нормални за една европейска политика“, коментира Веселин Калановски от Изпълнителния съвет на „Да, България“. 

Иванов ще предложи на бъдещата парламентарна група да се даде подкрепа за бъдещо управление с мандата на „Продължаваме промяната“. 

Избор на ново ръководство ще има и в останалите партии от „Демократична Българя“.  ДСБ и „Зелено движение“. Трус и при социалистите. Кристиан Вигенин подаде оставка като шеф на предизборния щаб на БСП.

„Резултатите от изборите вече се изясниха, макар да не са окончателни. Не постигнахме целите си. И не забравяйте, имаме още работа – в неделя  предстои балотажът между Румен Радев и Анастас Герджиков“, написа Вигенин.

Други знакови социалисти пък поискаха оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Един от тях е говорителят на служебното правителство Антон Кутев. В изборната нощ Нинова каза, че не е момента за това.

Цялото ръководство на ВМРО също подаде оставка след слабите резултати на изборите „две в едно“.