Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че подава оставка.

В изявление в социалните мрежи той пое отговорността за слабото представяне на дясното обединение, което взе малко под 6% на вота в неделя.

„Ние проведохме Изпълнителен съвет на „Да, България“. На този изпълнителен съвет се обединихме около мнението, че този резултат е изключително лош – той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите, постигнати на изборите на 11 юли и на пролетните избори от 4 април. Това е много сериозен удар по способността на ДБ да изпълнява онези каузи, с които се е натоварила“, подчерта Иванов.

Той определи балансирането между кампаниите за парламент и президент като „безпрецедентно сложно упражнение, което на нас не ни се удаде никак“. Според Иванов резултатът показва нужда от „преосмисляне на курса“, като това трябва да стане след дискусии вътре в партията, а първо условие за това са оставките в ръководството.

Утре се свиква Национален съвет на ДаБГ. Той ще трябва да насрочи конференция за избор на нови ръководители, като Иванов посочи, че има още една точка в дневния ред – решение за мандат на депутатите от ДаБГ в състава на „Демократична България“ в подкрепа на бъдещо управление с мандат на „Продължаваме промяната“.

„Не можем да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят на коалицията ДБ, в която продължаваме да вярваме, или на перспективите за излъчване на управление в новия парламент“, подчерта Христо Иванов.