Манипулирани ли са данните за въглеродните емисии на няколко частни теца, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки и това довело ли е до неправомерно спестяване на 30 млн. евро – този въпрос се обсъди днес на временната парламентарна комисия по ревизия, ръководена от Мая Манолова.

Сигналът дойде от сайта за разследвания „Биволъ“, като журналистът от медията Димитър Стоянов посочи, че няма логика верифицираните показатели да са толкова ниски с оглед горивото, което използват централите. Той посочи, че верифициращата компания GMI Verify е влязла на пазара без предишен опит и клиентите ѝ са само тецове, на които Ковачки е консултант или е посочван в грамите на „Уикилийкс“ като скрит собственик.

Борислав Сандов от „Демократична България“ отбеляза, че към момента големите индустриални предприятия мерят сами себе си и Изпълнителната агенция по околна среда единствено може да установява последващи нарушения.

Екоминистърът Асен Личев на свой ред обясни, че мониторингът на замърсяването и емисиите нямат нищо общо. Представители на компетентните институции обясниха, че емисионните фактори се изчисляват на база анализ на акредитирани лаборатории, които след това са проверявани от верификационните органи.

Те отхвърлиха и твърденията, че е нанесена щета на фиска, тъй като всъщност емисиите се купуват на общоевропейски пазар.

Димитър Делчев от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обобщи, че е добър вариант със законодателни промени в по-голяма степен контролът на това, което се случва в електроцентралите, да бъде в полето на държавни институции.