Дълго издирван свидетел по старо знаково дело за милиони левове твърди пред камера, че е лъжесвидетелствал срещу пари, а после се укривал в полза на подсъдимия.

Това се случва години, след като делото е приключило с оправдателна присъда.

Снимка: bTV

„Бях свидетел по делата на господин Христо Ковачки от 2009 до 2013 година, за укриване на данъци“, казва той.

Бизнесменът и близките му се жалват в МВР, че мъжът ги изнудва. А свидетелят изненадващо се опитва да спре интервюто си от ефир:

Дадоха ми пари, платиха ми борчовете навсякъде. Отделих ти тука едни триста лева да се почерпиш, но нека седат така нещата.

Добре, не, остави се сега... Не, не, не, чакай, чакай, не ми давай

Това е Тони Николов -  ром от Самоков, осъждан за дребни кражби. Той и Васил Лозанов са важни свидетели по делото за данъчни престъпления, стартирало срещу Ковачки през 2009-та година с обвинение за източване на ДДС.

Снимка: bTV

Според прокуратурата в периода от 2005-2008-ма година бизнесменът през дружества, свързани с него, е купил над 200 машини и други стоки, които съществували само на хартия, декларирал фиктивните сделки и изтеглил данъчния кредит по тях. Щетата за държавата заедно с избегнатите дължими данъци по сделките била над 16 млн. лв., а фиктивните покупки са от фирми фантоми с подставени лица от малцинствата, твърди обвинението. В началния етап на разследването Тони Николов и Лозанов свидетелстват, че те лично са доставяли машините като пълномощници на фирмите, сочени за фантоми.

Снимка: bTV

А после двамата изчезват безследно с години - до финала на делото. Началната съдебна инстанция осъжда Ковачки  на 3 години условно, но следващите го оправдават. Мотивите са два – първо,  машини съществуват, а прокурорът не може да докаже, че те са от други сделки. Второ – Ковачки не е подписвал лично данъчните декларации с доставките към НАП - години след това решение свидетелят Тони Николов желае да говори пред камера:

Снимка: bTV

„Казахме, че сме купили машините. На мене ми бяха прехвърлили една фирма „Маркетинг експорт интернешънъл” и аз работех с нея“, каза Тони Николов, бивш свидетел. 

А тогава като ви питаха, какво казахте, че наистина сте ги купили машините? 

Да, защото ми бяха обещали пари. 

Всъщност тук, както е дадено по делото, в решението, според теб и Лозанов, вие наистина сте взели машини от някакви други фирми, нали така казвате? 

Да, но не сме взели.

И после сте ги продали на фирмите на г-н Ковачки, така казвате?

Така!

Само, че тогава го казахте така,  а сега твърдите, че не е? 

Не е така, да, защото всичко е, за да можем да оправдаем г-н Ковачки, за да не влезе в затвора.

За машините, казват, че вие сте ги доставяли? 

Нищо не сме доставяли, само „пунта мара“. Всичко е заради ДДС-то. Може би са били, 3-4 пъти са ни разпитвали, а преди да влезем на разпит ни водеха в Ореон, и ни казваха какво да казваме. Все едно като инструктаж ни правеха.

Не ви ли е страх, че носите отговорност - по този начин вие сте лъжесвидетелствали? 

Да, естествено и бих си понесъл наказанието за това, аз съм виновен, защото държавата ни е такава, нямаме оправия. Нямаме пари. Аз не мога да си намеря работа, защото съм от малцинствата. Съгласявам се да правя глупости.

С тези твърдения Тони Николов подкрепя тезата на прокуратурата, че сделките на фирмите на Ковачки са фиктивни, а доставките на машини и стоки за милиони левове са оформени само на фактури. Всъщност той и братовчед му не са убедителни и в показанията си пред разследващите от 2009 г., когато твърдят, че са доставяли стоките. В мотивите за първоначалната условна присъда на Ковачки Софийския градски съд пише: 

Снимка: bTV

„Въпреки очевидната многократна повтаряемост на сочените за извършени доставки на машини, свидетелят Николов свидетелства ,че не може да опише конкретно и да конкретизира нито една доставка. Свидетелят  Николов не може да  посочи колко точно доставки е извършил, не може да посочи откъде точно е взел машините, които сочи, че е доставил”.... „Не може да посочи  конкретно  нито едно физическо лице с данни за неговата самоличност, адрес или телефон, с което е контактувал и от което да е доставил многото сочени за извършени от него доставки на машини.”

И още: 

„Двамата свидетели са с обременено съдебно минало... нелогично и неубедително изложеното от тези свидетели, че към периода когато същите са осъдени за присвоявания и кражби на чужди движими вещи с левова равностойност, възлизаща на дребни парични суми... същите двама свидетели са извършвали  доставки на стоки на Fизключително  висока стойност - 83 909 803, 60 лв.“

В протоколите от съдебните заседания е видно, че след показанията си в досъдебната фаза свидетелите Николов и Лозанов безследно изчезват. Търсят ги със заповед за принудително довеждане из различни градове на страната, а справки от всички гранични пунктове твърдят, че не са я напускали. 

Снимка: bTV

„Те ни криеха 3 години и тук, и в Пазарджик, Велинград, Пловдив. Илиан Пириев беше с нас през цялото време“, казва Тони Николов.

Правили го, за да не се явяват на делото, според Николов

„Защото сме неграмотни цигани, затова. Да не объркаме нещо на делото, затова ни криеха. Илиан Пириев се занимаваше с хотела, ние не плащахме нищо. Илиан е бил при г-н Ковачки на работа, той се водеше при него на работа. Да не се обърква всичко ни даваха, плащаха ни квартирите, хотелите, даваха ни по 5 хил. лева всеки месец и по 30 лева за ядене“, кобясни бившият свидетел.

За да увери екипа ни, той ни води в един от хотелите, където твърди, че е укриван. Пред наш репортер под прикритие се среща с рецепционистката.

ЖенаМалее, какво правите бе? 

Тони Н.: Па дойдех да видя, колегите пак ще трябва да се крием? 

Кога бе?

Снимка: bTV

Е сигурно... трябваше в петък да дойдат, ама не знам... 

Е, кой ще ми каже? Илиян ли? 

Илиян сигурно ти се е обадил? 

Нищо ми не е казал.

Нищо?

Нека Илиян да ми се обади, само той може да ми се обади, за да каже как, какво да правим. В смисъл, само с него...

Колко плащахме, 50 лв на легло ли беше? Или на стаята беше 50? 

Тогава беше 50, сега нощувките са по 80. По 60 има.

Е нали имахме търговска отстъпка тогава?

Ми имахте, ама сега като съм на зор...

Питаме Тони Ниниколоя колко време е бил миналия път тук?

Е, три месеца бях.

Рецепционистката потвърди. После са били на квартири.

Споделя, че после полицаи са започнали да ги търсят и са се криели на тавана.

„Ама няма, няма, всичко е спокойно, те ми имат доверие. А сега спокойно може да се пише „не работи”. Но трябва да се разбирам и с него – тогава съм най-сигурна“, каза рецепционистката.

Снимка: bTV

Засега запазваме хотела и рецепционистката в анонимност. Търсим обаче споменатия поименно Илиян, който според разказа е уреждал хотела на свидетелите. Илиян също е от Самоков. Признава ни, че преди време е работил като охрана към хранителните магазини на Ковачки, но вече няма общо с бизнесмена. Признава и че познава Тони Николов, но отрича да е уреждал убежище на свидетели.

Плащал ли сте му хотел?

Няма как, аз нямам такива отношения с тоя човек, за да уговаряме такива неща.

Не познавате там рецепционистка?

Не знам даже за къде ми говорите. 

Тони Николов е в неизвестност, когато Върховният касационен съд окончателно оправдава Ковачки с мотивите, че той лично не подписвал декларациите си пред НАП и че няма доказателства представените от него машини да не съвпадат с фактурите по сделките. Така съдът приема тезата на защитата на бизнесмена.

„След като се е установило, че стоките са действителни и са налични, аз не мога да си обясня това обвинение за фиктивни сделки“, каза  адв. Ина Лулчева.

Снимка: bTV

Пак върховният съд обаче изтъква за двамата свидетели, че „не може да ги разпита поради укриването им и невъзможността да бъдат открити, с цел изясняване на съществени обстоятелства, свързани с доставчиците на стоките, вида им, начин на транспортиране, мястото където са били доставяни, заплащането им”.  Година след това решение Тони Николов се появява. Част от откровенията му излизат в медийна публикация. Пуска жалби до прокуратурата, че е излъган и дори бит от охранители на бизнесмена.  

Те ми обещаха голяма сума пари, но не си удържаха на думата. Не познавам лично Х. Ковачки, но се видяхме като ходихме в офиса му в квартал „Орион“ в София. А връзката ни е г-жа Красимира Ковачка, братовчедка на г-н Ковачки“,  обясни Николов.

Прокуратурата не установява престъпления по жалбите на Николов и отказва да образува разследване. Братовчедката на Христо Ковачки – управителят на болницата в Самоков, д-р Красимира Ковачка, ни казва, че е пуснала сигнал за тормоз.

Снимка: bTV

„Аз не познавам това лице и никога не съм общувала с него, но върху мен се оказва един непрекъснат психически тормоз във връзка с роднинската ми връзка с господин Ковачки, което е абсурдно и аз мисля, че трябва определените институции, които са сезирани от мен да предприемат необходимите действия срещу това лице“, заяви Красимира Ковачка.

Не сте познавали този човек през 2008-9 г., за да го свържете с г-н Ковачки, както той твърди?

Това са абсурди. 

Самият Христо Ковачки също се жалва, че Тони Николов го изнудва за пари, потвърждава за bTV говорителят на Софийската окръжна прокуратура, Нина Панчева. Сигналът му е подаден в МВР – Самоков и по него е образувана преписка, казват ни още от държавното обвинение. Tърсим  за коментар на целия случай и самия Kовачки след негово живо участие в студиото на bTV на 11 февруари. Успяваме да му връчим и писмени въпроси по случая. 

Г-н Ковачки, може ли само набързо? Възползвам се от Вашето присъствие като журналист.

Не, съжалявам... Извинявам се много...  

Дали сте подал жалба за изнудване срещу един свидетел Ваш, по вашето дело за ДДС? 

Не, няма какво да кажа.

Аз ги дадох на ПР-а въпросите, ама, ако има възможност и вие да кажете нещо...

Ден по-късно свидетелят Тони Николов внезапно сменя поведението си и прави опит да спре материала ни от ефир.

Вижте цялото разследване във видеото.