Президентът Росен Плевнелиев потвърди категоричната подкрепа на България за европейското бъдеще на Украйна. От своя страна президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната му ще се бори за обединена Европа и излизането на Великобритания от обединението ще засили още повече съюза.

Двамата държавници се срещнаха в рамките на еднодневното официално посещение на украинския държавен глава у нас.

Росен Плевнелиев заяви, че европейската интеграция е един от главните стимули на положителните реформи и промени. ЕС е проект за мир, за човешко и икономическо развитие на нациите, проект за сътрудничество между народите, посочи той.

Независимо с или без Великобритания, имаме нужда от силен ЕС, на силни национални държави. България е силна и заради ЕС, и в рамките на ЕС, каза Плевнелиев в отговор на въпрос и допълни, че затова страната ни ще подкрепя подхода ЕС да продължава да интегрира.

Той изрази увереност, че ЕС ще продължи със своята подадена ръка към Украйна и процесът на интеграция ще се засилва.  

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Украйна иска силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна със страната му. Той коментира, че не е сред политиците, които смятат, че Брекзит е разрушително явление. Брекзит е хвърлена ръкавица на ЕС, каза Порошенко и изрази убеденост, че след Брекзит ЕС ще стане по-мобилизиран и по-силен, и ще намери достоен отговор на тезите на популистите. Той отбеляза важността да бъдат преодолени настроенията, свързани с евроскептицизма, защото Европа може да бъде силна, само когато е обединена. Порошенко посочи, че нищо не заплашва европейските стремежи на Украйна и допълни, че много важен момент в посоката към ЕС Украйна вече е преминала и никакви брекзити няма да я спрат.

В присъствието на държавните глави бяха подписани три двустранни документа - междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между министерствата на младежта и спорта на България и Украйна за сътрудничество между младежта; Споразумение между БАН и Държавната космическа агенция на Украйна за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М".