С 240 млн. лв. се продължава действието на пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата в пандемията, реши днес министерският съвет на последното си редовно заседание. Парите ще стигнат до края на юни, а междувременно в президентството президентът Румен Радев даде да се разбере, че ни очакват предсрочни избори около 11 юли.

„След като се видя, че само за седмица се изчерпа този парламент и всичките им приказки останаха популистки и подведоха хората, максимално бързо може да се направят избори, за да има правителство, което още юни да решава какво да се прави. Да не се оправдават някои, че няма пари – ние сме подсигурили всичко и до юни, включително“, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов във видео, разпространено от правителствената пресслужба.

Той отбеляза и че служебното правителство има правомощията да отхвърли тези мерки, ако желае.

 

Колко и за кого?

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката „60/40“ до края на юни.

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв.:

  • 25 млн. лв. за „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход;
  • 50 млн. лв. за „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата;
  • 23 млн. лв. за програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“
  • 22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“.

Финален монолог

В края на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. Той изрази мнение, че в повечето области постигнатото в мандатите на ГЕРБ е без аналог.

„В парламента се вкарват абсурдни от финансово-икономическа гледна точка предложения, върл популизъм!“, заяви Борисов.

Той обяви и какъв важен акцент ще има следващо управление на ГЕРБ: „Единственото, към което трябва да вървим, е обвновеление, особено в сферата на обслужването. Трябва да си поставим при следващо управление година-година и половина максимум срок да няма гишета в България. Нещото, което вбесява най-много българина, е да чака на гише!“.